Waarom is cashflow zo belangrijk?

Tips om het verlies door niet-betaalde facturen te beperken
Cashflow is de geldstroom die in en uit je onderneming vloeit doordat facturen worden geïnd en betaald. Belangrijk dus, voor iedere ondernemer. Toch lopen mkb’ers jaarlijks miljarden euro's mis omdat facturen niet of te laat worden betaald.
We zeggen het nog maar een keer: het gaat hier om miljarden euro's.  Dat is wat ondernemers jaarlijks mislopen omdat hun facturen niet of veel te laat worden betaald. Want naast oninbare facturen is ook de lange betalingstermijn verantwoordelijk voor de nodige faillissementen. Gemiddeld moet een ondernemer 40 dagen wachten tot de rekening voor geleverde diensten is betaald, zo blijkt uit onderzoek van EIM, MKB-Nederland en TNT Post. En ondertussen moet je zelf ook je rekeningen betalen. Ongeveer een kwart van alle faillissementen heeft te maken met oninbare facturen.

In plaats van wachten tot het geld op je rekening wordt gestort, kun je ook zelf een aantal dingen doen om de cashflow van je bedrijf te stimuleren.
 
Waarom is cashflow zo belangrijk?
De kasstroom is de belangrijkste graadmeter om te zien hoe een bedrijf er financieel voorstaat. Sterker nog; je kunt als bedrijf winstgevend zijn en toch failliet gaan omdat je een negatieve kasstroom hebt en dus geen geld beschikbaar hebt. Bovendien kijken veel kredietverleners naar de cashflow van een onderneming om te bepalen hoeveel een onderneming mag lenen. Ook bij de verkoop van een bedrijf wordt naar de cashflow gekeken om de waarde te bepalen.
 
Verlies
Bedrijven kunnen jaarlijks gemiddeld 2,5 procent van de jaaromzet op hun buik schrijven omdat facturen niet worden geïnd. Vaak zijn het de kleine facturen waar weinig aandacht aan wordt besteed. Maar als je die allemaal bij elkaar optelt, zijn ze toch 250 miljoen euro waard. Dat is een kwart van het totale verlies.
 
Tips
Waarom wordt die factuur niet betaald? Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat de klant ontevreden is over jouw product of dienst of omdat de factuur niet klopt of onduidelijk is. Zorg er dus voor dat de bedragen op de factuur kloppen. Verder doe je er ook verstandig aan te letten op de volgende dingen:
  • Wacht niet met het versturen van je factuur, maar factureer zo snel mogelijk.
  • Stuur gelijk na de vervaldatum van je factuur een betalingsherinnering. Elke dag later is een dag extra wachten op je geld.
  • Klanten betalen eerder als er een uiterste betaaldatum op de factuur staat in plaats van ‘betaal binnen 14 dagen’.
  • Controleer de kredietwaardigheid van je klanten.
 
Ook benieuwd hoe jij je cashflow kan verbeteren?
PostNL heeft een handige online tool ontwikkeld waarmee je als ondernemer snel kan uitrekenen hoeveel extra cashflow het jou per jaar kan opleveren als je facturen op tijd worden betaald. 
 

Hoe zorg ik dat mijn facturen betaald worden?

Creëer een goed debiteurenbeheer en mijd wanbetalers
Last van slecht betalende debiteuren? Nederlandse ondernemers lopen jaarlijks 15 miljard euro mis, omdat facturen niet betaald worden, zo stelt het...

Hoe voorkom ik dat mijn factuur niet betaald wordt?

Wat kan ik zelf ondernemen om incasso te beperken?
Sluit een goede zakelijke overeenkomst voordat je aan de slag gaat en richt je facturenadministratie goed in. Zo kan je het aantal onbetaalde...

Mijn factuur is niet betaald, wat nu?

Kan ik direct beslag leggen en de spullen verkopen?
Zo eenvoudig is het niet. Eerst moet een rechter naar de zaak kijken en een vonnis uitspreken. Of je überhaupt beslag kunt leggen, hangt af van dit...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres - kantoor Agency No9:
Spaklerweg 53
1114 AE Amsterdam
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten