Kleine ondernemer krijgt nog altijd moeilijk lening

Kredietverlening blijft struikelblok voor mkb

15 december 2017

Hoewel banken de acceptatiecriteria voor grote bedrijven soepeler hebben gemaakt, hebben midden- en kleinbedrijven het nog steeds even moeilijk bij het aanvragen van krediet bij een bank.

Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB), was woensdag te lezen in De Telegraaf.

Geen versoepeling

MKB-Nederland is diep teleurgesteld dat banken - ondanks het economisch herstel - nog altijd star zijn in het verstrekken van bedrijfskrediet, schrijft de krant. Een kleine meerderheid van de kredietverstrekkers heeft de acceptatiecriteria voor grote bedrijven versoepeld, maar dus niet voor midden- en kleinbedrijven.

Kleine onderneming: risicovol?

Een woordvoerster van MKB-Nederland verklaart tegenover De Telegraaf dat financiële instellingen kleine ondernemers nog steeds zien als risicovol en denken weinig te kunnen verdienen aan mkb'ers. 'Teleurstellend dat banken nog altijd niets veranderd hebben in hun acceptatiebeleid, zeker omdat we hierover aan de bel hebben getrokken en ons punt werd afgedaan als onzin.'

Voor en na de crisis

Op dit moment honoreren banken 48% van de kredietaanvragen van het mkb. Tijdens de crisis was dit 30%, maar vóór de crisis was dit 80%. DNB verklaart dat banken heel geleidelijk overgaan tot een ruimer acceptatiebeleid. Het verscherpte beleid hebben banken volgens de DNB losgelaten, het grootste deel staat nu in de neutraalstand en een enkeling versoepelt.

Groeiende vraag

Uit het onderzoek blijkt verder dat banken voor het eerst sinds de crisis in 2008 een groeiende vraag signaleren naar bedrijfskredieten, vooral vanuit grote ondernemingen.

Bron: De Telegraaf