Ondernemer wil betalen voor online diensten

55% van de mkb'ers wil betaalde online diensten gaan gebruiken

22 januari 2013

Nederlandse mkb-ondernemers lopen voorop in het gebruik van betaalde online ICT-diensten. 46% van de Nederlandse ondernemers betaalt voor online diensten, tegenover 29% van de ondernemers wereldwijd.

Dat Nederlandse ondernemers nu al voorop lopen, is nog maar het begin. Meer dan de helft van de Nederlandse mkb'ers (55%) denkt binnen drie jaar betaalde online diensten te gaan gebruiken.

Onderzoek onder 3200 mkb-bedrijven

Dat blijkt uit Nederlandse resultaten van het wereldwijd uitgevoerde trendonderzoek 'Cloud adoption Study' van Edge Strategies in opdracht van Microsoft. Hieraan deden 3200 mkb-bedrijven in 16 landen mee. In Nederland zijn 200 mkb-bedrijven ondervraagd. Hierbij ging het zowel om zzp'ers, als bedrijven met maximaal 250 werknemers.

Praktijk 

De grote interesse van Nederlandse ondernemers ziet Microsoft terug in het gebruik van betaalde diensten voor bijvoorbeeld e-mail, documentopslag, -verwerking en chatten. Het aantal mkb'ers dat hier gebruik van maakt, is twee keer zoveel dan wat Microsoft had verwacht. Arjan Oude Kotte, directeur mkb van Microsoft: 'Een half jaar geleden bleek nog uit onderzoek dat ondernemers de kat uit de boom kijken wat betreft de overstap naar online diensten, maar nu slaat het om. Dat blijkt niet alleen uit dit nieuwe onderzoek, maar ook uit de praktijk.'

Reden om voor online te kiezen

De belangrijkste reden voor Nederlandse ondernemers om over te stappen op ICT-diensten via internet is het automatisch up to date houden van de software (78%). Ook een vermindering van de kosten (42%) is voor veel ondernemers een reden om over te stappen op online diensten. Een ander pluspunt? Het altijd en overal kunnen werken (58%).

Voorsprong

Wereldwijd gezien ligt die argumentatie iets anders. Daar wordt namelijk vooral het kostenvoordeel gezien als belangrijke reden (63%) om over te stappen op online diensten. De reden voor dat verschil is volgens Oude Kotte dat Nederlanders vérder kijken dan alleen die kostenvoordelen. 'Nederlandse ondernemers pakken een voorsprong omdat zij meer gebruik maken van de mogelijkheid om waar en wanneer ze maar willen, aan de slag kunnen met e-mail, documenten en klantendossiers.'

Bron: Microsoft

Auteur

Lenneke Arts