Nieuwe regeling voor een tv op kantoor

Wat zijn de regels voor een tv in je bedrijf?

21 maart 2015

Steeds vaker hangen ondernemers tv-schermen in bedrijfsruimten. Met de actuele twitterstand, het dagmenu, een WK-wedstrijd of het nieuws. Voor sommige beelden heb je toestemming nodig van auteursrechthebbenden.

Voor een televisie in groepsruimten betaal je per ruimte een vaste vergoeding, afhankelijk van het aantal fte's (omvang van personeelssterkte, 1 fte is een volle werkweek). Worden er naar meerdere individuele werkplekken tv-aansluitingen gelegd, dan geldt een vaste vergoeding per aansluiting (geldend vanaf drie tv-aansluitingen). Overigens: vertoon je tv-beelden via een buitenlandse zender of Eurosport, hoef je geen Videma-licentie te hebben. Dit kan uitkomst bieden als je via een buitenlandse zender met het hele hele bedrijf naar voetbal kijkt. Let op: bekijk je diezelfde wedstrijd via de publieke omroep of een commerciële Nederlandse zender, moet je wél een licentie hebben.

Tot 3 fte: gratis

Videma zal geen vergoeding in rekening brengen bij bedrijven tot 3 fte. Ook biedt de organisatie een aanmeldkorting van 33,3% bij een tijdige aanmelding en tijdige betaling.

Per wanneer?

De maatwerkregeling zal voor bedrijven met 20 of meer werknemers ingaan per 1 juli 2011, voor de overige bedrijven is de ingangsdatum 1 januari 2012.

Wat doet Videma precies?

Videma geeft toestemming voor vertoning van tv-programma’s en videofilms en is de schakel tussen de makers van de programma's en de vertoners van de programma's. Videma geeft vergunninen uit en verzorgt de incasso van vergoedingen, die later aan de makers van de programma's worden afgedragen. 

Betalen voor het draaien van muziek

Wil je naast het vertonen van tv-beelden, ook muziek draaien in je bedrijf? Om dit legaal te kunnen doen, betaal je aan Buma Stemra en Sena. In ons dossier Muziek Werkt! lees je alles over de regels rondom het draaien van muziek in je bedrijf. 

Bron: MKB-Nederland / MKB Servicedesk / Plasma-Discounter.nl

Auteur

Lenneke Arts