Meer budget voor krediet aan mkb

Overheid verruimt en verlengt borgstellingsregelingen

12 april 2012

Goed nieuws voor ondernemers die problemen hebben met het verkrijgen van krediet. De overheid heeft een aantal borgstellingsregelingen verlengd en verruimd. Dat kondigt minister Verhagen van Economische Zaken aan. Het gaat om de BMKB en de GO.

Eerste Hulp Bij Financiering

Het garantiebudget voor de Borgstellingsregeling MKB (BMKB) wordt verhoogd van 765 miljoen euro naar 1 miljard euro. De BMKB is een borgstellingsregeling van de overheid die dan garant staat voor een deel van de lening. Hierdoor krijgt de bank meer zekerheden en zal zij eerder bereid zijn jouw bedrijf een lening te verstrekken.

Garantie Ondernemersfinanciering

Naast de BMKB wordt ook de Garantie Ondernemersfinanciering aangepast. Het programma loopt nu tot eind 2012 in plaats van eind dit jaar. De GO is in 2008 in het leven geroepen en is een echte kredietcrisismaatregel, met name bestemd voor grotere bedrijven. Het beschikbare budget is 600 miljoen euro. 

Volgens Verhagen is het noodzakelijk dat het budget voor kredietverlening wordt verruimd. "Het feit dat ik de borgstellingsregeling verhoog, geeft ook aan dat deze nu al uitgeput was", zegt hij tegen Nu.nl. Maandag stuurt hij een brief naar de Tweede Kamer waarin hij beide maatregelen bekend maakt. 

Auteur

Liesbeth Meenink