Ondernemer went langzaam aan online werken

Tweederde van de mkb'ers kent term 'in the cloud', maar wat het inhoudt...?

24 juni 2013

Een groot deel van de ondernemers uit het mkb heeft er weleens van gehoord: 'in the cloud' werken. Maar wat het nu precies is en hoe je dat dan doet, dáár hebben veel ondernemers geen kaas van gegeten.

Kantoor in de cloud

Dat blijkt uit onderzoek van BusinessCompleet.nl. Doordat veel ondernemers nog niet weten wat cloud computing precies inhoudt, durven ze de stap naar online werken nog niet te wagen. Reden? Ze zijn bang voor de risico's van 'in the cloud' werken. Veel ondernemers weten niet welke beveiligingsmaatregelen de aanbieders van cloud computing hebben getroffen. Echter, de ondernemers die eenmaal de stappen hebben gewaagd naar online werken, zijn hartstikke enthousiast.

Wat is cloud computing?

'In the cloud' werken betekent dat de software en documenten die vroeger alleen op je pc stonden, nu op internet staan. Resultaat: Je kunt vanaf allerlei verschillende computers (mits ze een internetverbinding hebben) bij je documenten en je software. Bekende clouddiensten zijn Gmail van Google, Skype en Facebook. Dit zijn dan ook diensten die ondernemers rustig durven te gebruiken. Voor online software echter - Software as a Service - zijn ondernemers wat huiveriger. Dit terwijl SaaS veel goedkoper is dan de 'gewone' software (omdat je geen dure licenties hoeft te kopen en je alleen betaalt voor de functies die je ook echt gebruikt) en je voor online software geen systeembeheerder hoeft in te huren.

Positief over toekomst cloud computing

Het zijn volgens het onderzoek vooral vrouwen die het nut niet inzien van cloud computing: 27 procent van de vrouwen die nog niet 'in the cloud' werkt, ziet er geen heil in. Bij de mannen is dat 17 procent. Toch is het overgrote deel van de ondernemers uit het mkb positief gezind over de ontwikkelingen rond cloud computing: 70 procent denkt dat software en data in de toekomst alleen nog via internet beschikbaar zullen zijn.

Bronnen: NU.nl en MKB Servicedesk

Auteur

Lenneke Arts