62 procent minder bedrijfsongevallen bij gelukkig personeel

Geluk van je medewerkers belangrijk voor je onderneming

03 augustus 2012

Hoe gelukkiger je medewerkers, hoe beter ze zich concentreren. Ze zijn alerter en schatten onveilige situaties beter in. Is je personeel gelukkig, dan daalt het aantal bedrijfsongevallen binnen je bedrijf met 62 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van 365. Gelukkige, gemotiveerde werknemers hebben dus positieve gevolgen voor je imago en voor de financiële situatie van je onderneming. Maar dat niet alleen: het heeft een goede invloed op de gezondheid van je mensen.

Gemotiveerde werknemer

Je werknemer voelt zich goed als hij mentaal en fysiek sterk is, zich betrokken voelt bij jou als werkgever en zijn werk als zinvol ervaart. Ook is zijn rol op zijn werk volledig in balans met alle rollen die hij buiten het werk vervult. Je werknemer is behalve jouw personeelslid namelijk misschien ook nog wel vader of moeder, hobbykok of tennisser. Gelukkig en gemotiveerd wordt je werknemer als al die rollen elkaar versterken.

Veiligheid op de werkvloer

Een bedrijfsongeval kan ontstaan door technische mankementen, maar veiligheid is niet alleen een kwestie van goede instructies, trainingen of beschermingsmiddelen. Haast, onderschatting van risico's, stress en ingeslopen routines zijn eerder de oorzaak. Allemaal zijn ze terug te wijzen naar gebrek aan scherpte, die beïnvloed kan worden door geluk en motivatie. Iemand die lekker in z'n vel zit, is meer betrokken en energiek, is alerter én kan zich beter concentreren.

Geluk beïnvloeden

De kunst is dus om het geluk van de mensen uit je organisatie te beïnvloeden. Hoe je je mensen kunt motiveren:

  • Daag je werknemers uit om verantwoordelijkheid te dragen en initiatief te nemen;

  • Geef je werknemers vrijheid in werktijd en werkplaats, geef hen vertrouwen;

  • Stimuleer een bedrijfscultuur waarbij mensen open met elkaar spreken en elkaar steunen;

  • Zorg dat HR-processen zijn ingericht op het doorontwikkelen van talent.

Stijl leidinggeven

Wat ook invloed heeft op de bevlogenheid van je mensen, is jouw manier van leidinggeven. Als je je werknemers hun eigen inzichten toe laat passen, hebben ze meer het idee dat hun werk zingevend en waardevol is. Ze worden zich meer bewust van hun verantwoordelijkheid en van de invloed die ze kunnen uitoefenen op het voorkomen van ongevallen. Probeer daarom te sturen op resultaat in plaats van op aanwezigheid. Laat je werknemers ook merken dat je veiligheid en geluk hoog hebt zitten.

Bron: 365