Waarom is cashflowbeheer zo belangrijk?

Optimaliseer je geldstromen en behaal hoger rendement

29 januari 2013

Cashflowbeheer bestaat uit alle activiteiten die te maken hebben met het optimaliseren van geldstromen van en naar de onderneming, waarbij een duidelijke planning en begroting van belang zijn.

Dit cashflowbeheer is belangrijk, zodat je op het juiste moment aan betalingen kunt voldoen en je geen zorgen hoeft te maken om geldtekorten door onverwachte uitgaven.

Geld weggooien

In Nederland kunnen ondernemers nog een hoop verbeteren op het gebied van cashflowbeheer. Uit onderzoek van ABN Amro en Clearlybusiness bleek namelijk dat het mkb in Nederland bakken geld weggooit door facturen die niet of te laat betaald worden. De niet-inbare bedragen die hieruit voorvloeien hebben een totaalbedrag van 1,1 miljard euro. Bijna 60 procent van de ondernemers heeft last van klanten die niet of te laat betalen.

Voordelen cashflowbeheer

Door middel van een goed cashflowbeheer kun je voorkomen dat je onnodig geld weggooit en zorgen dat je altijd genoeg liquide middelen hebt om je rekeningen te betalen. Maar cashflowbeheer kent nog meer voordelen:

  • Je hebt inzicht in de geldstroom van en naar je onderneming, waardoor je weet waarop je moet besparen en waar er ruimte is voor investeringen. 

  • Je transactiekosten worden lager: je kunt de kosten van het betalingsverkeer naar beneden brengen door te onderhandelen met bank.

  • Je kunt rentekosten minimaliseren: zorg dat je op geen enkele rekening rood staat en sluit geen lening af als dit niet nodig is

  • Je kunt je renteopbrengsten maximaliseren: zoek uit waar je de meeste rente krijgt en wees opde hoogte van veranderingen in rentestanden.

  • Je hebt voldoende liquiditeit op het juiste moment, waardoor je investeringen kunt doen en rekeningen kunt betalen.

  • Je boekhouder heeft minder werk en dat scheelt loonkosten.

  • Je facturen worden op tijd betaald.

Bron: Sprout!