Handige tips voor sneller internet

Welke vorm van breedband past bij mij?

13 februari 2013

Als moderne ondernemer wil je een snelle en stabiele internetverbinding. Breedband dus. Maar er zijn vele vormen. Waar moet je op letten bij het maken van je keuze? Handige tips van en voor ondernemers.

Grijp je online kansen met breedbandinternet

Breedband internet is er in vele soorten en maten. De ADSL-verbinding is nog altijd de meest voorkomende variant. Ongeveer 70 procent van de ondernemers maakt gebruik van een ADSL-verbinding. ADSL is langzaam, gemiddeld 8 Mb/s downloadsnelheid en 1 Mb/s uploadsnelheid. Een snellere variant is VDSL: maximaal 40 Mb/s downloadsnelheid en 3 Mb/s uploadsnelheid. Bij ADSL speelt de afstand tussen de aansluiting en de centrale een grote rol: hoe groter de afstand, hoe minder van de beloofde snelheid wordt geleverd.

Kabel of glasvezel?

De kabel is de laatste jaren steeds populairder geworden dankzij de hogere snelheid. De snelheid is al gauw vijf keer groter dan ADSL. Glasvezel is nog vrij beperkt beschikbaar in Nederland, omdat het aanleggen ervan erg duur is. Kabel en glasvezel doen qua snelheid niet voor elkaar onder, vanwege fikse investeringen in de kabelnetwerken, die tegenwoordig bijna helemaal van glasvezel zijn.

Wed op meerdere paarden

Zorg ervoor dat je als ondernemer niet volledig afhankelijk bent van één internetverbinding. Mocht de internet-verbinding er tijdelijk uitliggen, dan ben je via een andere lijn nog steeds bereikbaar voor je klanten.

Zakelijk abonnement

Heb je meerdere werknemers en is internet een belangrijke factor binnen je bedrijf? Overweeg dan een zakelijk abonnement. Je krijgt vaak een betere en snellere service. Bij een technisch probleem staat er binnen een paar uur een monteur op de stoep, je hebt een grotere mailbox én meerdere e-mailadressen en kunt vaak via hetzelfde abonnement goedkoper bellen.

Prijs/kwaliteit

Overstappen naar kabel verloopt nagenoeg altijd vlekkeloos. Het is ook zeker de moeite waard, want kabel is veel sneller en de prijs/kwaliteit verhouding is gewoonweg beter. Bekijk eerst waar je onderneming precies behoefte aan heeft en vraag offertes op bij meerdere aanbieders.

Verdieping

De ontwikkeling op ICT-gebied gaat razendsnel. Wil je op de hoogte blijven, dan is verdieping in de mogelijkheden een vereiste. Download bijvoorbeeld onze whitepapers over sneller ondernemen: Eerste hulp bij sneller ondernemen: je ICT-omgeving optimaal inrichten en Grijp je online kansen met breedbandinternet.

Auteur

Raphael Klees