Waarom mobiel internet op kantoor?

De plussen van een WiFi-verbinding binnen jouw bedrijf

24 juni 2013

Waarschijnlijk maak je thuis al gebruik van een draadloos netwerk (WiFi). En onderweg zijn er tal van mogelijkheden om met je laptop of smartphone via WiFi internetverbinding te krijgen. Alleen op kantoor is de situatie anders.

De kans is groot dat er bij jou nog een kluwen van snoeren achter je pc ligt. Tijd voor verandering. De kansen van mobiel internet op een rij.

Dienst

Draadloos internet is niet alleen een kwestie van gemak. Het raakt ook de strategie van je onderneming. Je kunt internetverbinding bijvoorbeeld aanbieden als een dienst aan je klanten. En vergeet jezelf niet. Voor jou, als ondernemer, kan WiFi erg handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld handige apps gebruiken met je smartphone, zonder dat je extra telefoonkosten maakt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je werknemers en klanten.

Toekomst

Vraag je niet alleen af wat je er nu allemaal mee kunt, maar denk ook na over wat de nabije toekomst brengt. Een krachtige, draadloze internetverbinding is straks niet meer weg te denken. We gaan bijvoorbeeld snel toe naar videobellen via WiFi. Dat vraagt behoorlijk wat bandbreedte. Maar het brengt je ook heel veel aan flexibiliteit en slagkracht. Ook digitale televisie zal meer toepassingen krijgen in zakelijke omgevingen (narrowcasting), bijvoorbeeld voor product- en bedrijfspresentaties.

Cloud versus LAN

Nog een ander belangrijk strategisch aspect van draadloos werken is cloud computing. Hoe meer online applicaties of mobiele apps je gebruikt – denk aan online boekhouden, online CRM of online kassasoftware – hoe interessanter het wordt om op mobiel werken over te stappen. Je kunt immers overal bij je software. Thuis, onderweg, in het buitenland en op kantoor. Je hebt er je lokale bedrijfsnetwerk (LAN) niet meer voor nodig. Heel handig in het tijdperk van Het Nieuwe Werken.

Keuzes

Als je voor WiFi kiest moet je eerst bepalen of je volledig wilt overstappen op een draadloze verbinding of voor een tussenvorm gaat, met deels vast en deels draadloos internet. In veel gevallen is een combinatie de meest verstandige optie. Ook moet je bedenken of een draadloos netwerk niet ten koste gaat van de benodigde snelheid. Tegenwoordig zijn er heel krachtige breedbandverbindingen, die de gemiddelde werkcapaciteit makkelijk aan kunnen. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van meerdere draadloze netwerken.

Beveiliging

Ook het beveiligen van je draadloze verbinding kost je snelheid, maar daarop kan je beter niet bezuinigen. De grootste keerzijde van draadloos werken is namelijk de kwetsbaarheid ervan. Internetcriminelen kunnen je bedrijf zonder beveiliging eenvoudig binnendringen en kostbare informatie te pakken krijgen. Een goede beveiliging is dus een must.