Is WiFi op de werkvloer wel veilig?

Zorg voor een goede beveiliging
Werken zonder draden en snoeren maakt je leven een stuk eenvoudiger. Maar er is ook een keerzijde; kwaadwillenden hoeven niet eens fysiek meer naar binnen. Ze kunnen vanaf de straat bij je inbreken. Daarom is een goede beveiliging topprioriteit.
Veel mkb’ers halen hun draadloze internet bij een kantoorgroothandel of een computerwinkel. Ze sluiten het acces point vervolgens aan op hun router en klaar is Kees. Dat is veruit de goedkoopste, maar ook de meest onveilige oplossing, die je kunt kiezen.
 
Verander het fabriekswachtwoord
Als je het fabriekswachtwoord van dit setje niet verandert, ligt niet alleen je draadloze netwerk, maar ook je hele bedrijfsnetwerk in principe open voor de buitenwereld. Dat komt omdat hackers de fabriekswachtwoorden van heel veel modems kunnen kraken. Het gevolg is dat anderen op jouw kosten het internet op kunnen en als ze echt kwaad willen via deze draadloze voet tussen de deur je netwerk kunnen binnendringen om daar vertrouwelijke gegevens op te halen of wanorde te stichten. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als hackers via jouw netwerk op de machines van je medewerkers of zelfs van je bezoekers inbreken. Dat levert hoe dan ook imagoschade op of misschien wel erger: je krijgt een vette claim aan je broek.
 
Gedeelde schijven
Als je het fabriekswachtwoord hebt veranderd is je netwerk licht beveiligd. Hackers weten daar dan nog wel raad mee. Vandaar dat beter beveiligen stukken beter is. Maar als je dat niet wilt ben je er ook met een licht beveiligd netwerk nog niet. Je gasten kunnen elkaar (en jou) namelijk zien via jouw netwerk. In de verkenner van Windows zie je alle andere apparaten die ook van dit WiFi-netwerk gebruik maken en vaak ook gedeelde schijven of mappen, waar je dan zo bij kunt. Bovendien kunnen er virussen actief zijn op de computers waar je nu mee verbonden bent. Riskante business dus. Voor je bezoekers en voor jou.
 
Zorg voor VLAN tagging
Je kunt dit ondervangen door te kiezen voor VLAN tagging (ook wel VMPS genoemd, dat staat voor VLAN Management Policy Server). VLAN tagging zorgt ervoor dat elk uniek apparaat een eigen unieke VLAN toegewezen krijgt. Zo zit elke gebruiker afgeschermd van alle andere gebruikers en voorkom je mogelijke ellende. Zorg dat niemand het WPA-wachtwoord van jouw draadloze netwerk kent. Als je derden toegang wil geven tot jouw gastennetwerk, doe dat dan via een aparte aanmeldprocedure, die los staat van het hart van je draadloze systeem.
 
Effectief beveiligen is vakwerk
Het effectief beveiligen van je draadloze netwerk kun je beter aan vakmensen overlaten. Zij kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een goede aanmeldprocedure met gebruikersnamen en wachtwoorden (ook wel authenticatie genoemd). Ook kunnen ze zorgen dat al het draadloze netwerkverkeer versleuteld wordt. Dringt er dan onverhoopt toch een kwaadwillend iemand in je netwerk binnen, dan kan die niets met de data. Ook kan een deskundige it-dienstverlener onderverdelingen (VLAN's) maken in je draadloze netwerk. Bijvoorbeeld een apart netwerk voor gasten of voor het management. Een gescheiden en goed beveiligd draadloos netwerk opzetten is niet iets dat je zelf moet doen. Daar heb je deskundige hulp bij nodig.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Alle kansen van breedband internet

Een checklist
Een snelle, betrouwbare internetverbinding wordt steeds belangrijker voor ondernemers. In deze tijd van mobiel werken en cloud computing is breedband...

WiFi: Wat kun jij je klanten bieden?

Voordelen en mogelijkheden van snel internet voor jouw klanten
Een snelle breedbandverbinding biedt legio mogelijkheden om je (potentiele) klanten blij te maken. Van gratis WiFi in hotels en restaurants tot tv als...

Waarom mobiel internet op kantoor?

De plussen van een WiFi-verbinding binnen jouw bedrijf
Waarschijnlijk maak je thuis al gebruik van een draadloos netwerk (WiFi). En onderweg zijn er tal van mogelijkheden om met je laptop of smartphone via...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten