Moet ik volledig voor WiFi gaan?

Alles over het combineren van draadloos en vast internet
Als je overweegt om draadloos internet in te zetten dan zijn er twee mogelijkheden: je doet dit als aanvulling op je al bestaande, bekabelde bedrijfsnetwerk of je doet alles compleet draadloos.
Je kunt dus ook kiezen voor een tussenvorm. Een tussenvorm is dat je gebruik maakt van een bekabeld netwerk voor pc's waarop zware toepassingen draaien, zoals grafische programma's, en dat je de overige pc's middels een draadloze netwerkkaart verbindt met het draadloze netwerk.
 
Netwerken binnen netwerken
Op dezelfde apparatuur kun je meerdere, gescheiden draadloze netwerken laten draaien. Bijvoorbeeld voor gasten, voor het management, voor externen, enzovoort. Zelfs iedere medewerker kan een eigen, afgezonderde draadloze verbinding hebben. De technisch term hiervoor is een VLAN (Virtual LAN). Elk afzonderlijk netwerk binnen het VLAN krijgt een eigen naam (SSID) en een eigen loginprocedure. Bovendien kun je laten instellen wat je met deze internetverbinding wel en niet mag doen. Bijvoorbeeld wel surfen en een extern bureaublad opvragen, maar geen bestanden downloaden.
 
Wat kost WiFi?
Een goed beveiligd en volledig ingeregeld aanvullend WiFi-netwerk voor een klein kantoor met tien werkplekken en 150 vierkante meter vloeroppervlak komt op circa 2000 euro ex btw. Bij grotere bedrijven met vele tientallen werknemers en een meer complexe it-infrastructuur is dit al gauw het tienvoudige. Een hotspot met een minimale beveiliging plaatsen komt op zo'n 200 euro.
 
Alles draadloos?
In de meeste gevallen wordt alles draadloos maken afgeraden. Dat heeft vooral met de benodigde bandbreedte te maken. Als er veel verkeer is op een netwerk, bijvoorbeeld door synchronisatie van bestanden, dan is het nu nog zo dat een bekabeld netwerk aanzienlijk sneller is. Een modern LAN heeft een doorvoersnelheid van 1 Gigabit per seconde. Een draadloos netwerk maximaal 300 Megabit per seconde. De snelste wireless verbinding is op dit moment 450 Mbps, dus bijna een halve Gigabit.
 
Toekomst
Gigabit WiFi komt er vast, maar dat kan nog wel even duren. Daarom is het verstandig je af te vragen voor welke toepassingen je hoeveel bandbreedte nodig hebt. En dat niet alleen voor de toepassingen die je nu gebruikt, maar ook voor wat je binnen afzienbare tijd in gebruik gaat nemen. Bijvoorbeeld videoconferencing. Daar heb je heel wat meer bandbreedte voor nodig. Je moet voorkomen dat andere toepassingen te traag worden als er zware video door het luchtruim van je kantoor vliegt. Een andere toepassing die extra bandbreedte kan vragen is telefoneren via het internet (Voice over IP of VoIP).
 
Twee sporen
In veel gevallen is een tweesporenbeleid de meest verstandige oplossing. Dus een mix met apparaten die van WiFi gebruik maken voor toepassingen, die niet te veel bandbreedte vragen en bekabeld internet voor de zwaardere taken. Alleen als je een sterk verouderd netwerk hebt, kan volledig overstappen op WiFi snelheidswinst en flinke besparingen opleveren.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Dossiers

WiFi: Wat kun jij je klanten bieden?

Voordelen en mogelijkheden van snel internet voor jouw klanten
Een snelle breedbandverbinding biedt legio mogelijkheden om je (potentiele) klanten blij te maken. Van gratis WiFi in hotels en restaurants tot tv als...

Waarom mobiel internet op kantoor?

De plussen van een WiFi-verbinding binnen jouw bedrijf
Waarschijnlijk maak je thuis al gebruik van een draadloos netwerk (WiFi). En onderweg zijn er tal van mogelijkheden om met je laptop of smartphone via...

Is WiFi op de werkvloer wel veilig?

Zorg voor een goede beveiliging
Werken zonder draden en snoeren maakt je leven een stuk eenvoudiger. Maar er is ook een keerzijde; kwaadwillenden hoeven niet eens fysiek meer naar...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten