"De bank inlichten ruim voor het mis gaat"

Hoe een ondernemer met groene vingers zijn geldzaken regelt

17 augustus 2012

Egbert Hoogendoorn heeft een goed lopend groenbedrijf in het Zuid-Hollandse Driebruggen en heeft inmiddels een uitgebreid dienstenpakket. Maar hoe regelt een man met groene vingers zijn financieringszaken?

Eerste Hulp Bij Financiering

Naam: Egbert Hoogendoorn

Bedrijfsnaam: Multi-Tuin

Bedrijfsvorm:BV

Sinds: 2001

Aantal werknemers: 18

Paraplu

“Ik probeer zoveel mogelijk zelf te financieren”, vertelt Hoogendoorn. “Het liefst mijd ik de bank. Ik hoor van andere ondernemers vaak negatieve geluiden. Ze zeggen dan: banken zijn net een paraplu op het verkeerde moment. Als de zon schijnt zijn ze er voor je, maar als het regent niet.” Toch heeft Hoogendoorn zelf nog geen slechte ervaringen met de bank. “Sinds ik ben begonnen met mijn onderneming zit ik al bij de Rabobank en ze hebben me altijd goed geholpen.”

Rekening courant

De enige vorm van krediet die Hoogendoorn tot nu toe heeft moeten aanboren is zijn rekening courant. “In de eerste twee jaar heb ik een paar keer rood gestaan, maar daarna niet meer. Ook dat vermijd ik het liefst, vanwege de hoge rente die je erover betaalt.” Toen Hoogendoorn voor de eerste keer een tijdelijke financiële buffer nodig leek te hebben, belde hij direct de bank op. “Ik moest voor een andere partij wat materialen gaan voorschieten en wist niet of ik het allemaal rond zou gaan krijgen. Toen heb ik direct gebeld met de vraag wat de opties waren. Tijdelijk bijlenen was geen enkel probleem. Achteraf heb ik er niet eens gebruik van hoeven maken, maar de opstelling van de bank was altijd positief.”

Door het ijs

De belangrijkste tip die Hoogendoorn mee kan geven aan collega-ondernemers is dan ook: goed voorbereid zijn. “Je moet een bank van tevoren inlichten en niet pas aankloppen op het moment dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Dan ben je te laat. Vooruit kijken is heel belangrijk. Je moet duidelijk zijn tegenover de bank. Direct reageren wanneer je het eerste scheurtje in het ijs ziet en niet pas als je er doorheen zakt, want dan is het te laat.”

Auteur

Raphael Klees