Vijf tips voor een betere houding

Personeel met een rechte rug

03 augustus 2012

Rug recht, schouders naar achteren en borst vooruit: dat hebben we allemaal weleens eerder gehoord. Maar die werkhouding past natuurlijk niet bij elk taak die je medewerker uitvoert. Vijf tips over werkhoudingen.

Tip 1: Algemene werkhouding

Zorg dat je werknemers voldoende afwisselen tussen hun werk-houdingen. Daarbij is het belangrijk dat ze extreme houdingen (waarbij al het gewicht op één gewricht rust) vermijden, hun rug zoveel mogelijk recht houden en onnodig bukken en tillen uit de weg gaan. Bovendien: meerdere korte pauzes zijn beter dan één lange pauze.

Tip 2: Beeldschermwerk

Voor werknemers die veel achter een bureau zitten, is het belangrijk beide voeten plat op de grond zetten. Voorkom dat ze vaak met de benen over elkaar werken. Verder moet de hoogte van de stoel zo ingesteld zijn, dat tussen het boven- en onderbeen van de werknemer een hoek van 90 graden zit. En let op het bureaublad. De hoogte hiervan moet zo ingesteld zijn dat de ellebogen van je werknemer er precies op kunnen rusten.

Tip 3: Staand werk

Je zou denken dat staand werk beter is dan zittend werk, maar dat is een fabel. Ook staand werk kan een slechte invloed hebben op de gezondheid. Veel staan vergroot bijvoorbeeld de kans op spataderen, doordat er niet genoeg bloed richting het hart wordt gepompt als iemand langer dan een uur stilstaat. Ook rugpijn en pijnlijke gewrichten in heupen en knieën zijn veel voorkomende klachten bij staande werkers. Leer je werknemers daarom een goede sta-houding aan en zorg dat ze regelmatig gaan zitten of een stukje lopen.

Een goede staande houding bestaat uit een rechte rug, het hoofd omhoog, de schouders recht, de borst vooruit en de armen losjes langs het lichaam. Verder is belangrijk dat de knieën ontspannen en van het slot zijn en dat de benen op heupwijdte staan.

Tip 4: Tillen en dragen

Hebben (sommige) werknemers een functie waarbij ze veel moeten tillen? Zorg dan dat ze dat verstandig doen. In tien regels voor verstandig tillen lees je verschillende tips. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je werknemers gebruik kunnen maken van hulpmiddelen zoals een heftruck of een krik, laat hen altijd met twee handen tillen en let erop dat ze door hun knieën zakken als ze iets oppakken.

Tip 5: Veilig bewegen

Om veilig en gezond te werken, is een goede conditie belangrijk. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten en helpt bij het op peil houden van het lichaamsgewicht. Vergeet hierbij niet dat het om méér gaat dan bewegen an sich, het gaat om gezónd bewegen met de juiste houding. Gaat je werknemer hardlopen, dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat hij met zijn hele voet afzet en goede schoenen aanschaft.

Bron: SZW Arboportaal

Auteur

Lenneke Arts