Pas op voor nepfactuur MKB Registratie Services

Wat te doen met spooknota's?

02 februari 2016

Veel ondernemers hebben de afgelopen weken een betalingsnota ontvangen van MKB Registratie Services. Dit is een zogenaamde spooknota. Meer dan 70 ondernemers hebben zich gemeld bij het Steunpunt Acquisitiefraude.

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

In de kleine letters op de nota van MKB Registratie Services staat dat de vermeende factuur een aanbod is voor plaatsing van de bedrijfsgegevens op de website www.gidsvoormkb.nl. Hiervoor zou een bedrag van 250 euro exclusief btw betaald moeten worden. Uiteraard is er geen enkele betalingsverplichting. Betaal dus niet zomaar.

Regelmatig worden bedrijven bestookt met deze nepfacturen van clandestiene bedrijven, die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Via het Steunpunt Acquisitiefraude kun je de spooknota's melden. Vervolgens worden ondernemers gewaarschuwd.

Pas op!

Krijg je een aanbieding van een bedrijf dat je niet kent? Vraag je dan altijd af of je niet te maken hebt met misleiding. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Het juridisch aanpakken van misleiders is namelijk erg moeilijk. De organisaties hebben zich in de afgelopen dertig jaar zodanig 'geprofessionaliseerd' dat elke ruimte die de wet biedt benut wordt.

Tips:

• Betaal geen facturen zonder (dubbele) controle

• Lees goed en kritisch en lees óók de kleine lettertjes. Wie betaalt komt niet of slecht van de ongewenste “aanbieding” af.

• Teken NOOIT iets dat “wel even” via de fax gestuurd wordt na een telefonisch contact en ga ook niet in op email "aanbiedingen"!

Lees voor meer informatie het artikel Hoe herken ik een nepfactuur?

Bekijk ook een lijst met gemelde spookfacturen en onbetrouwbare bedrijven.