Google+ evenementen en live hangouts

Een nieuwe manier van vergaderen met Google

04 september 2013

Zelf ben ik al een aantal maanden Google+ aan het ontdekken, vooral om te leren wat je er als ondernemer mee kan. Is het handig om alleen intern te gebruiken met collega's of is het mogelijk om zakelijke afspraken op deze manier te organiseren. Dat laatste is met de nieuwe Evenementen functie wel een stap dichterbij.

Whitepaper Hoe bedien ik mijn klanten online?

Al enige tijd wachtte ik op de functie om hangouts te organiseren. Nu heeft Google+ dat mogelijk gemaakt in de vorm van de nieuwe functie "Evenementen". Voordat deze functie beschikbaar kwam heb ik al vaak met zakenrelaties hangouts getest. Een van de nadelen lijkt te zijn dat je alleen aan een hangout kan deelnemen met een Google account. Mensen die je uitnodigd moeten dus eerst een account aanmaken. Zeker in de zakelijke omgeving kan dat een drempel zijn. Je wilt immers dat een oplossing als deze eenvoudig is om te gebruiken. 

Mochten je relaties (klanten of leveranciers) nog geen account hebben dan zul je dus even de "Google-ambassadeur" moeten spelen. Ik ben van mening dat het de moeite waard is dat te doen. Google+ en Google Hangouts gaan je echt wat opleveren. Volgens mij zijn dit een paar van de voordelen (en ik spreek uit eigen ervaring):

 • Ik bespaar reistijd, omdat ik in een hangout tot wel 9 mensen tegelijk kan uitnodigen. Dat is een behoorlijke projectgroep :)

 • Vanuit een hangout direct documenten delen en bespreken. Allemaal in real-time. Voordeel is dat je naar dezelfde informatie kijkt en geen discussie krijgt over versies, mail die niet is aangekomen en bestanden die niet leesbaar zijn

 • Chatten

 • Direct Youtube filmpjes bekijken

 • Notities maken

 • Elkaar in de ogen kijken terwijl je wat bespreekt

 • Mijn scherm delen om wat te laten zien in een andere browser

En nou komt ie: Ik kan nu vanuit Google+ een hangout plannen als een event. Dat event wordt direct in mijn Google agenda opgeslagen en integreert dus super. Nog leuker en nuttiger, ik kan er een public event van maken en zo een presentatie geven of een verslag doen van een bijeenkomst. Helemaal handig. Ik kan de hangout opnemen en direct op mijn Youtube kanaal plaatsen. Dat scheelt dus wel een paar slagen aan videobewerking.

Aantal kanttekeningen

Bij al mijn gemeende enthousiasme moet ik wel een aantal kanttekeningen plaatsen. Het is zaak dat je een vergadering in een hangout goed voorbereid en ervoor zorgt dat iedereen snapt wat een hangout is.

 • Dat het een online vergadering is, waar je voor moet inloggen.

 • Dat er bij een online vergadering dezelfde regels gelden als bij een fysieke vergadering.

 • Je zal als voorzitter goed moeten voorbereiden en zorgen dat je de structuur vasthoud.

 • Zeker wanneer je live wil gaan streamen voor een groter publiek.

 • Daarnaast was het platform de afgelopen maanden nog niet heel erg stabiel. Skype heeft die stabiliteit al wel, maar niet de perfecte integratie met documenten. Dat is toch echt wel een voordeel voor zakelijk gebruik

Live webcasten en webinars

Bij MKB Servicedesk gebruiken we voor live uitzendingen (in de vorm van webinars) nu software van Adobe Connect. Ik ben heel benieuwd of deze Hangouts met Events een goede vervanger zijn voor ons huidige platform. Google+ Hangouts On Air is een functie waar ik veel van verwacht. Het gemak waarmee je video kan maken is enorm. Jammer alleen dat ik er nog geen externe camera aan kan koppelen en alleen gebruik kan maken van mijn webcam. Dat is nog wel een beperking voor professioneel gebruik. Echter het zal een kwestie van tijd zijn voordat dit is opgelost.

Kortom, ik ben van mening dat Google met Hangouts en Events een grote stap heeft gezet, ook voor zakelijk gebruik. Lekker gaan testen dus!

Auteur

Willem Overbosch