Spookfacturen en acquisitiefraude: voorkom oplichting

MKB Registratie Services maakt honderden euro’s afhandig bij ondernemers

13 maart 2017

Een factuur van MKB Registratie Services, met daarop een bedrag van 297,50 euro voor een product of dienst waar je nog nooit van hebt gehoord.

Pas op voor valse MKB-facturen

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Of een telefoontje van een medewerker van bedrijvengidsonline.nl of mkbbedrijvengids.nl (niet te verwarren met mkb-bedrijvengids.nl) die zegt dat je hebt ingestemd met een vermelding, gevolgd door een fax met een factuurbedrag van 150 euro per maand. Stuk voor stuk spookfacturen van partijen die je slinks geld afhandig proberen te maken.

MKB Registratie Services

Een ‘spookbedrijf’ dat op dit moment heel actief is, is MKB Registratie Services. Bij MKB Servicedesk ontvangen we wekelijks zo’n dertig telefoontjes over de werkwijze van deze partij. De factuur voor een vermelding in hun zogenaamde bedrijvengids komt uit het niets, helaas soms tegelijk met het welkomstpakket voor nieuwe leden van MKB-Nederland. De boodschap: 'Vanaf heden zijn de kosten voor uw standaard bedrijfsvermelding 250 euro excl. btw per jaar. Bij niet tijdige betaling vervalt uw kenmerk in het register en bent u niet meer vindbaar totdat betaling volgt.' Pas op: Door deze rekening te betalen of via een handtekening akkoord te gaan met een automatische afschrijving, zit je vast aan een langdurig en duur contract.

Steunpunt Acquisitiefrauda

Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) verzamelt klachten over partijen met dit soort praktijken. De schade die ondernemers hierdoor lijden, schatte een woordvoerder van het SAF in de Volkskrant eerder op zo’n vierhonderd miljoen euro per jaar. Dit jaar heeft het SAF al ruim tienduizenden meldingen binnengekregen. Bekend zijn bijvoorbeeld nota’s van Bedrijvengidsonline, Nationale Telefoongids en NBD Nederlandse Bedrijven Documentatie. Deze bedrijven sturen spooknota’s, op factuur lijkende aanbiedingen met alleen in piepkleine lettertjes de toevoeging: ‘dit is geen factuur, maar een offerte.’

Maas in de wet

Deze partijen lijken een maas in de wet ontdekt te hebben, want strafrechtelijk wordt er niet of nauwelijks opgetreden, zo stelt De Telegraaf. De politiek zoekt hier op dit moment een antwoord op, door uit te zoeken of de regels aangescherpt kunnen worden via een initiatiefwet. De SP wil een zwarte lijst opstellen met frauduleuze bedrijven.

Hoe voorkom je acquisitiefraude?

Maar voor het tot een wet komt, is het zaak dat ondernemers acquisitiefraude voorkomen. Bekijk de facturen die je ontvangt daarom altijd goed. Spookfacturen wekken vaak de suggestie dat er al een klantrelatie met je is, waardoor je op het verkeerde been gezet kunt worden. Voorkom dat je de dupe wordt van spookfacturen en acquisitiefraude en let goed op de volgende zaken bij vreemde telefoontjes of onaangekondigde facturen.

  • Ga tijdens een eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles wat je wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (regulier) post naar je opsturen.

  • Controleer na dit eerste telefoontje met deze verkopende partij, of de dienst of het product waarvoor je bent gebeld, wel bestaat. En wat is de reputatie van dit bedrijf, bestaan er geen klachten over?

  • Ga in je administratie na of je eerder contact hebt gehad met de partij waarvan de factuur afkomstig is en bekijk een factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes. Instrueer ook je medewerkers altijd goed te lezen wat ze tekenen.

  • Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper je geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep.

  • Check bij het Steunpunt Acquisitiefraude of er een melding over het bedrijf staat geregistreerd. Is dit niet het geval en heb je alsnog je twijfels: neem contact op met het SAF. De medewerkers van dit fraudemeldpunt kunnen je adviseren en een melding aannemen, ook als het bedrijf al geregistreerd staat.

Bronnen:

MKB Servicedesk

Steunpunt Acquisitiefraude

De Telegraaf

de Volkskrant

Auteur

Lenneke Arts