Zes tips om maximaal te profiteren van je servers

Leer besparen op je serverkosten en energieverbruik

24 juni 2013

Als er iets bedrijfskritisch is in je onderneming, dan zijn het je servers wel. Ze zijn het zoemende hart van je business. Zes tips om maximaal profijt te hebben van de werkpaarden van je automatisering.

Whitepaper Benut je online kansen: cloud computing

1. Bekijk de meegeleverde serverbeheertools

Veel servers worden geleverd met bijbehorende beheertools. Daar kunnen heel handige programma's bij zitten, bijvoorbeeld tools die de cpu-belasting meten (de intensiteit waarmee de processor op een bepaald moment wordt gebruikt) of de temperatuur van kritische onderdelen in de machine. Of diagnostische programma's, die je kunnen vertellen wat er aan de hand is als het met de hardware ergens mis is gegaan of dreigt te gaan. Misschien kost het wat extra inspanning, maar het loont de moeite om je de werking van deze programma's eigen te maken. Als het er echt op aankomt heb je ze nodig. Als alles draait is het mooi, maar het is nog veel mooier als het ook allemaal blijft draaien. Wees dus niet bang om hierin tijd en/of geld te investeren.

2. Kies voor intelligente servers

Veel beter nog is het om bij de aanschaf te kijken naar systemen, die zichzelf volautomatisch in de gaten kunnen houden en uit zichzelf seintjes geven als er ergens iets mis dreigt te gaan. Bijvoorbeeld dat ergens de temperatuur te hoog oploopt of dat een harddisk niet goed werkt of dreigt vol te lopen. Er zijn inmiddels allerlei machines op de markt die met je kunnen meedenken en die je al waarschuwen voordat er iets fout is gegaan. Dat biedt je de gelegenheid om tijdig maatregelen te treffen of te laten treffen, zoals vervanging van onderdelen. Dit voorkomt storingen en uitvallen van je server (downtime) en is dus essentieel voor je continuïteit. Voorbeelden van ‘slimme machines’ zijn de ProLiant Generation 8 (Gen8) servers van HP en de IBM PureSystems serie.

3. Meet het energiegebruik van je servers

Energie wordt schaarser en dus duurder. Als je het rendement van nieuwe investeringen in hardware goed wilt berekenen, moet je de energiekosten daarin meenemen. Dat kan alleen als je meet en weet wat het feitelijke energiegebruik van je machines is. Dat doe je met behulp van een energiebesparingssysteem. Een goed voorbeeld is het systeem van PlugWise. Dit systeem meet het energieverbruik van apparaten doormiddel van ‘plugs’ die je tussen de stekker en stekkerdoos plaatst. Deze plugs geven het elektriciteitsverbruik draadloos door aan een computer. Op het scherm zie je per apparaat, per stopcontact en per vertrek in één oogopslag het exacte energieverbruik, de CO2-uitstoot en de kosten. Apparaten die stroom staan te trekken, maar op dat moment niet hoeven te werken kun je uitschakelen via de pc.

4. Vervang je servers ruim op tijd

Het klinkt tegenstrijdig, maar één van de beste manieren om meer uit je servers te halen is ze ruimschoots op tijd te vervangen. Veel ondernemers hebben hier moeite mee, want waarom zou je iets weg doen wat nog goed functioneert? Dat is zonde van het geld en slecht voor het milieu, is de gedachte. Maar deze gedachte gaat voorbij aan de razendsnelle ontwikkeling in de servertechnologie. De nieuwe generatie servers is vaak vele malen krachtiger dan de voorgaande. In combinatie met de techniek van virtualisatie biedt dit de mogelijkheid om servers te consolideren. In plaats van vier machines (fysieke servers), heb je er nu één, die ruimte biedt aan vier (of meer) virtuele servers. Dat betekent dat je met drie machines minder werkt en dat is op zich al een besparing. Daar komt bij dat de prijzen van servers al jarenlang dalend zijn. Dat is een tweede besparing. Een derde besparing zit hem in het energiegebruik, omdat nieuwere servers over het algemeen zuiniger omgaan met energie. Een vierde besparing komt voort uit het feit dat nieuwe hardware over het algemeen minder storingsgevoelig is dan oude. Dat beperkt je downtime en dus kosten.

5. Overweeg uithuisplaatsing van servers

Als je helemaal geen hoofdpijn meer wilt hebben van je servers dan is uit-huis-plaatsen (outsourcing) een goed alternatief. In een datacenter zijn de condities optimaal, dus waarom zou je het allemaal zelf blijven doen? Er zijn tal van aanbieders die online servercapaciteit aanbieden. Deze vorm van cloud computing (Infrastructure as a Service) levert vele voordelen op.

6. Maak ieder jaar de balans op

Als je onderneming groeit, neem je nieuwe applicaties in gebruik en niet zelden draaien die op een aparte server. Het probleem met deze gespecialiseerde servers (in vaktermen dedicated servers) is dat ze gemiddeld maar op een heel klein percentage van hun maximale vermogen worden benut. Dat is zonde. En hoe meer van deze servers je bijplaatst hoe complexer en duurder het wordt. Daarom loont het om eens in het jaar de situatie opnieuw te overzien en te overwegen of consolidatie en virtualisatie inmiddels niet een betere oplossing voor je is dan nog meer servers bijplaatsen.

Auteur

Fred Teunissen