Online software: haal goud uit de cloud

Acht handige online applicaties voor ondernemers

24 juni 2013

Het model van Software as a Service (Saas) betekent dat kleine bedrijven en zzp'ers de beschikking krijgen over functionaliteit, die voorheen alleen voor de allergrootste jongens was weggelegd. Dat is een geweldige doorbraak. Maar waar moet je kijken?

Kantoor in de cloud

Je kunt nu ieder type software huren voor een bescheiden bedrag per gebruiker per maand. Bovendien is het aanbod van online software overweldigend. Het loont zeker de moeite om daar eens flink in te grasduinen. In de cloud ligt een schat aan software op je te wachten.

Vroeger was je afhankelijk van wat de aanbieders van pakketsoftware te bieden hadden. Denk aan softwarebedrijven als Exact of Afas. Maar internet heeft dat model volledig op zijn kop gezet. Het web is een distributiekanaal voor software geworden. Dat heeft het aantal aanbieders verduizendvoudigd. Een paar goede programmeurs in India of Brazilië kunnen iets online zetten, dat perfect past bij jouw behoeften en bovendien vele malen goedkoper is dan een pakket dat je tot nu toe gebruikt en dat misschien een stuk moeizamer aansluit op je bedrijfsactiviteiten.

Zelf op zoek

Het aanbod van goede online software is gigantisch. De moeilijkheid is alleen dat het nogal verspreid is. Letterlijk over de hele wereld. Grote online winkels van bedrijfssoftware die dit aanbod bundelen zijn er helaas nog amper. Om iets goeds te vinden moet je zelf op zoek. Natuurlijk heb je de App Stores van Apple, Google (Android), Nokia, Windows Phone en BlackBerry, maar dat zijn geen onafhankelijke kanalen. Ze worden door één leverancier en door één type mobiel device gedomineerd. Bovendien zijn ze niet bedoeld voor online bedrijfssoftware, die ook op desktops en laptops moet draaien. Goede portal-websites om je zoektocht naar goede online software mee te starten zijn getapp.com en cloudtools.nl.

Acht goudklompjes

Hieronder doen we een greep uit de online schatkamer. Deze acht online clouddiensten zijn niet zo heel bekend, maar daarom zeker niet minder goed. Dit om je een indruk te geven van wat er allemaal (nog meer) is aan mogelijkheden.

 • Get Satisfaction

  Software om online communities te ontwikkelen en dieper in gesprek te gaan met je klanten. Met de feedback die je zo krijgt kun je je producten en diensten verbeteren en nieuwe kansen op het spoor komen. De Start-versie kost 19 dollar per maand. Er is een mobiele versie voor iPhone en iPad (iOS) en er is een NL-taalversie beschikbaar.

 • Shopify

  Is geavanceerde software om een webshop mee te runnen en biedt ook functionalteit voor mobiele business. Vanaf 29 euro per maand. Mobiele versie voor iOS. Tal van uitbreidingen mogelijk via de eigen Storify App Store.

 • Yanomo

  Met Yanomo kun je het tijdsverloop van projecten beter bewaken. Dagelijkse feedback van deelnemers in een project wordt meegenomen in de prognoses, die daardoor heel betrouwbaar zijn. Zo kun je sneller reageren en bijsturen. En dus beter plannen.

  Gratis tot drie gebruikers. De Small Biz-versie kost 8 euro per gebruiker per maand.

 • Zoho Business

  Dit is een zeer uitgebreide suite van online business software. Alle basismodules zijn gratis voor 'individuele gebruikers'. Ideaal dus voor zzp'ers. Er zijn onder meer modules voor: Mail, CRM, Projects, Meeting, Reports, Recruit, Chat, Wiki en Docs (opslag, collaboratie en bestandsbeheer). Zoho CRM heeft ook versies voor Android en BlackBerry, naast die voor de iPhone. De meeste overige modules hebben alleen een versie voor de iPhone.

 • Yast

  Is software voor tijdregistratie. Hiemee kun je de tijd die je aan projecten en taken werkt automatisch bijhouden. Middels duidelijke grafische overzichten en kleuraanduidelingen is in één oogopslag duidelijk waar jouw tijd en die van je team blijft. Mobiele versies voor iOS en Android. Er is een editie voor individuen die gratis is en een business versie die 9 euro per gebruiker per maand kost.

 • GroupTweet

  Met deze tool kun je met je meerdere medewerkers samenwerken aan één Twitter-account. De basisversie is gratis. In de Premium-versie zitten extra's, zoals de mogelijkheid van een worflow, waarbij de tweets eerst door een verantwoordelijke worden bekeken voordat ze worden gepubliceerd.

 • Salesforce Radian6

  Stevig aan de prijs met 600 euro per maand, maar wel een hele goede tool om social media te monitoren en je activiteiten op social media te managen. Mobiel kan het ook (met een iPhone) en de prijs is dan hetzelfde.

 • Socialmention

  Gratis zoekmachine op social media. Er wordt een soort online röntgenfoto van je 'presence' op social media gemaakt. Wordt er positief over je geschreven? Wie noemen en retweeten jou het meeste? Welke hashtags gebruik jij het meest? En het leukste: je hoeft je niet te registreren. Het werkt direct.

Auteur

Fred Teunissen