Bedrijfscontinuïteit en IT: zorg altijd voor een plan B

Verzeker je bedrijf van voortbestaan bij calamiteiten

12 september 2013

Hoe goed je je automatisering ook op orde hebt, er kan zich altijd een calamiteit voordoen. Je server loopt vast, de stroom valt uit of een brand legt je bedrijf in de as. Dan is het zaak dat je een plan B achter de hand hebt. Dan kun je snel weer verder, eventueel in een nieuwe, tijdelijke omgeving.

Whitepaper IT op orde: Hardware

Je bedrijfsdata zijn de basis voor de continuïteit van je bedrijf. Het is je digitale kapitaal. Goede back-ups zijn daarom van levensbelang. Maar met back-ups alleen ben je er nog niet. Back-ups van data kunnen je zelfs een vals gevoel van veiligheid geven. Je hebt namelijk niks aan die data als je ze niet terug kunt zetten in een werkende omgeving. En dat is iets wat je op zijn minst één keer, maar beter nog af en toe moet testen.

Maak een lijst met al je bedrijfskritische databestanden en ga na hoe en hoe frequent deze worden geback-upt. Noteer ook waar deze back-up bestanden zich bevinden. In je bedrijf? Online? Elders? Op meerdere plekken? Vaak zie je door dit overzicht direct al enkele zwakke punten. Test vervolgens het terugzetten van de back-ups. Dat kan bijvoorbeeld op een testserver met een kopie van de software, waaruit deze data afkomstig is. Gaat dit terugzetten moeiteloos en snel? Is deze hele omgeving snel ergens anders dan in je eigen bedrijf op te bouwen en draaiend te krijgen?

Dubbele werkomgevingen

Beter nog dan back-ups terugzetten is het om een volledig werkende kopie van je systemen op andere machines en op een andere locatie achter de hand te houden. Gaat er iets fout met omgeving A, dan kan omgeving B het direct overnemen. Dit wordt ook wel failover of switchover genoemd. Een failover gebeurt automatisch. Bij een switchover zit je zelf aan de knoppen en schakel je zelf de B-omgeving in. Dit is een goede aanpak voor belangrijke websites, zoals webshops, die eigenlijk geen minuut uit de lucht mogen zijn, maar het kan ook met je complete it-omgeving of met een kritisch gedeelte daarvan. In dat geval spreek je van een co-locatie. Ook zo'n 'switch' naar een co-locatie moet je af en toe testen.

Rampscenario's

Nu dan een paar calamiteiten, die in de praktijk vaak voorkomen en hoe je je daarop kunt voorbereiden:

  • Je website is gehackt Vaak zijn zwakke wachtwoorden de oorzaak. Dus stap 1 is deze vervangen door nieuwe. Verder moet je de hele site vervangen door een recente, 'schone' kopie, want de hacker kan malware geïnstalleerd hebben. Ga er niet vanuit dat je hostingprovider deze kopie wel voor je maakt als dat niet nadrukkelijk is afgesproken en schriftelijk is vastgelegd. En zelfs dan is het slim om ook zelf nog een kopie achter de hand te hebben. In veel content management systemen, zoals WordPress, is deze mogelijkheid standaard aanwezig. Je kunt in veel gevallen ook instellen dat dit automatisch gebeurt. Een kopie van je volledige website kun je zelf maken met het gratis programma HTTrack.

  • Je centrale server ligt plat Als je geen gedubbelde serveromgeving hebt en geen eigen it-afdeling, dan ben je nu afhankelijk van een externe it-dienstverlener. Maak vooraf afspraken over zijn reactietijd in geval van ernstige storingen. Bijvoorbeeld dat er bij 'Code Rood' binnen een uur iemand aanwezig is om het euvel te verhelpen.

  • De elektriciteit valt uit Kortdurende stroomstoringen (tot ongeveer een half uur) kun je opvangen met batterijen, die de voeding van de hardware overnemen (UPS-systemen, uninterruptible power supply). Het is verstandig om kritische hardware (zoals servers en opslag-systemen) hiermee uit te rusten. Duurt de storing langer dan heb je een noodaggregaat nodig of een co-locatie buiten het storingsgebied.

  • Een applicatie in de cloud laat het afweten Denk aan internetbankieren, dat soms niet of maar beperkt benaderbaar is. Je kunt dan niet bij je data, tenzij die ook nog op een andere plek beschikbaar zijn, bijvoorbeeld – in het geval van internetbankieren – in je boekhouding, omdat er een koppeling is tussen beide. In dat geval mis je de meest recente informatie, maar niet alle informatie. 99 procent va je historische data is nog beschikbaar en snel te raadplegen. Als je cloud-data niet kunt koppelen aan een tweede applicatie (al of niet in de cloud) is je back-up je enige redding. Iedere zichzelf serieus nemende cloud-service heeft een export-functie voor de data. Vaak zijn dit csv-bestanden (comma separated values) die je in Excel en andere programma's kunt importeren, waardoor ze weer zichtbaar en doorzoekbaar worden.

  • Een brand verwoest je it-systemen In dit geval speelt de factor tijd een grote rol. Hoe meer je aan voorbereidingen hebt gedaan voor het geval dat.... hoe groter de kans dat je deze ramp overleeft. Zorg er altijd voor dat je ook back-ups buiten je bedrijf hebt. Richt een co-locatie in voor de meest bedrijfskritische systemen, bij voorkeur in een datacenter. Al is het maar één reserve Exchange-server voor je mail of een fileserver met de belangrijkste documenten. Je weet dan hoe dit werkt en kunt – als je al een contract hebt met zo'n hostingprovider – sneller opschalen naar een grotere omgeving in geval van een calamiteit. Maak meer gebruik van clouddiensten. Daarmee word je locatie-onafhankelijk. Oefen ook een keer zo'n extreme situatie. Kijk wie dan wat moet doen en maak daar een draaiboekje van. Waar huur je snel tijdelijke kantoorruimte en hardware? Hoe stel je je klanten en leveranciers snel op de hoogte? Hoe richt je snel een coördinatiecentrum in?

Lees meer over het opstelling van een calamiteitenplan.

Auteur

Fred Teunissen