Updates en upgrades: praktische tips

Hoe houd ik mijn software bij de tijd?

05 september 2012

Waar moet je op letten als je besluit een programma te gaan upgraden? Wat moet je doen voordat je daadwerkelijk overgaat tot de upgrade? Tips en cijfers uit de praktijk.

Update

Bij het up-to-date houden van bedrijfssoftware spreek je vaak over twee termen: updates en upgrades. Bij een update blijft de oorspronkelijke applicatie intact, maar worden waar nodig kleine fouten in de software bijgewerkt. De gebruikerservaring blijft daarbij grotendeels hetzelfde.

Upgrade

Een upgrade is veel ingrijpender. De software wordt vanaf de basis opnieuw geïnstalleerd en vaak worden er wijzigingen in functionaliteit en gebruikersinterface doorgevoerd. Bij een upgrade verandert het versienummer van bijvoorbeeld 1.0 naar 2.0, bij een update van 1.0 naar 1.1.

Vijf praktische tips

1.Ten eerste is het slim om voordat je gaat upgraden een backup te maken van het gehele systeem. Het liefst een complete image, die je snel kunt terugzetten mocht er iets misgaan. Zo voorkom je langdurige downtime bij calamiteiten.

2.Let er verder op dat je hardware de nieuwe versie van de software aankan. Duik dus in de specificaties van de upgrade voordat je overgaat tot daadwerkelijke installatie.

3.Doe je een upgrade van het besturingssysteem, check dan eerst of je belangrijkste applicaties ook onder het nieuwe besturingssysteem kunnen draaien. Overigens heeft Windows 7 (en 8 ongetwijfeld ook) de zogenaamde Windows XP-modus in huis, waarmee het mogelijk is om oudere software in een soort niche te laten draaien.

4.Zorg ervoor dat je - wederom bij het upgraden van het besturingssysteem - alle installatie cd’s en licentiecodes van je bedrijfsapplicaties bij de hand hebt. Die zul je immers opnieuw moeten installeren op het vernieuwde besturingssysteem.

5.Wacht na het vrijgeven van een grote upgrade door de fabrikant zo’n 6 tot 12 maanden met het installeren ervan. Het liefst tot er een eerste servicepack is verschenen. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met allerhande bugs en onvolkomenheden die tijdens de testfase van de software nog niet boven waren komen drijven.

Cijfers

Wel of niet upgraden? Recent onderzoek van Skype geeft een aardig inzicht in de overwegingen die de uiteindelijke keuze bepalen.

De belangrijkste overwegingen om te upgraden:

1.Betere beveiliging tegen virussen en hackers (76%)

2.Het reduceren van de kans op bugs en vastlopers (67%)

3.Upgrades zijn vaak gratis (52%)

4.Ik wil gebruikmaken van nieuw toegevoegde functionaliteiten (47%)

De belangrijkste overwegingen om niet te upgraden:

1.Ik ben bang dat de upgrade de veiligheid van mijn systeem aantast (45%)

2.De implementatie vergt teveel tijd (27%)

3.Het is me niet duidelijk wat de upgrade inhoudt of doet (26%)

4.De upgrade biedt me geen duidelijk voordeel (25%)

5.Upgrades maken mijn systeem trager (20%)

6.Nieuwe versies zitten vol bugs en veroorzaken vaak vastlopers (18%)

Auteur

Henk Jansen