Ratings: wat zijn het, hoe werkt het?

Kom positief uit de bus bij BKR, Graydon, D&B en Euler Hermes
Bij een kredietaanvraag word je als ondernemer onder de loep gelegd door de financier. De eerste stap is vaak het kijken naar je rating. Maar wat is een rating precies en hoe kun je deze beïnvloeden? Het antwoord lees je hier.
Zo worden samenwerkingen succesvol
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Download hier
Hoe beperk je financiële risico's?
Klik hier
Lees tips in het whitepaper
Download

Wat zijn kredietratings?
Een rating is een score van kredietwaardigheid. Een cijfer of letter die aangeeft hoe hoog het risicoprofiel van een particulier of bedrijf is. Aan de hand van een rating kun je bepalen of je met een persoon of bedrijf zaken wilt doen. Banken gebruiken deze ratings bijvoorbeeld om te bepalen wel of geen krediet te verstrekken.

Waar zijn ratings te vinden?
Kredietinformatiebureaus beschikken over ratings van vrijwel alle personen en bedrijven in Nederland. Het Bureau Krediet Registatie (BKR) is een bekende instantie voor ratings van particulieren. Dun & Bradstreet (D&B), Euler Hermes en Graydon zijn de bekende partijen op het gebied van kredietregistratie van bedrijven. 

Hoe is een rating opgebouwd?
Kredietinformatiebureaus verzamelen alle openbare data over een bedrijf of persoon en bepalen aan de hand daarvan een rating. Zij gebruiken daarbij al de beschikbare betalingsinformatie en financiële cijfers van een bedrijf. Denk aan de informatie van de Kamer van Koophandel, banken, incassobureaus, debiteurenadministratie, etc. Al deze data wordt geladen in een database, waarna er een score wordt berekend. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een cijferschaal. Bij kredietinformatiebureau D&B staat een 1 bijvoorbeeld voor een laag risicoprofiel en een 4 voor een hoog risico.

Hoe kan ik erachter komen wat mijn rating is?
Alle particulieren (bij het BKR) en bedrijven (bij Graydon, D&B of Euler Hermes) kunnen nagaan wat hun rating is. Hierbij is het wel vaak nodig om je te registreren bij het desbetreffende bureau. Soms wordt dan gratis een eerste rapport naar keuze opgesteld, maar in andere gevallen moet je betalen voor deze informatie.

Kan ik mijn rating beïnvloeden?
Ja, dat kan. Een negatieve rating kun je niet met een druk op de knop ombuigen tot iets positiefs, maar je kunt wel een betere reputatie opbouwen, waardoor je de rating in positieve zin beïnvloedt. Dit doe je bijvoorbeeld door je betalingsgedrag te verbeteren - op tijd je rekeningen betalen. Ook kun je proactief gegevens aanleveren aan kredietinformatiebureaus. Je kunt bijvoorbeeld je jaarcijfers of andere financiële rapporten aanleveren. Dit moeten wel officiële documenten zijn (inclusief een accountants-verklaring) om opgenomen te worden in de database.

Meer informatie? Download het whitepaper "Financiële risico’s beperken". Nu tijdelijk gratis te downloaden. 


Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Groeiende vraag naar hulp overheid bij financiering

MKB-Nederland hoopt op uitbreiding BMKB-regeling
De overheid gaat in 2012 voor het eerst grote verliezen lijden op kredietgaranties voor het midden- en kleinbedrijf. Dat komt door de groeiende vraag...

Voorwaarden krediet opnieuw aangescherpt

Strenge kredieteisen van banken maken het ondernemers lastig
Europese banken hebben in het tweede kwartaal van dit jaar de kredietvoorwaarden voor bedrijven en consumenten verder aangescherpt. Dat blijkt uit...

Crowdfunding; het nieuwe investeren

Willem Overbosch te gast in item Hart van Nederland over crowdfunding
Geld lenen om je bedrijf te starten is voor veel ondernemers tegenwoordig een uitdaging. Crowdfunding kan een oplossing zijn. Hart van Nederland zond...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten