"Rating is gebaseerd op faillissementen uit het verleden"

Hoe kom ik aan kredietinformatie over bedrijven?

21 november 2018

Dun & Bradstreet is een van de grootste kredietinformatiebureaus ter wereld. Een machtige partij, want de rating die zij afgeven over je bedrijf kan wel eens de doorslag geven of je wel of geen krediet krijgt.

Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? We vragen het aan Bart Verhoeven, manager Marketing en Communicatie van Dun & Bradstreet.

Wat is het verschil tussen BKR, Graydon en D&B?

Verhoeven: "Het Bureau Krediet Registratie (BKR) geeft met name kredietinformatie over particulieren. Graydon en D&B zijn de grootste partijen die kredietinformatie verstrekken over bedrijven. D&B heeft internationaal een betere dekking, wat wil zeggen dat we kredietinformatie hebben van bedrijven over bijna de hele wereld. In Nederland is onze dekking nagenoeg 100 procent. Van bijna alle bedrijven hebben wij een rating."

Waar baseren jullie een rating op?

"Een rating is een beoordeling van prestatievermogen van een onderneming en laat zien hoeveel risico een bedrijf loopt om binnen een jaar failliet te gaan. Een rating komt tot stand door een statistische berekening aan de hand van 25 variabelen. Die variabelen worden ingevuld met alle bedrijfsgegevens die we voorhanden hebben. De statistische formule die erachter zit, is gebasseerd op faillisementen uit het verleden. Zo weten we bijvoorbeeld dat als een bedrijf de laatste tijd regelmatig rekeningen niet betaalt en in aanraking komt met incassobureaus, de kans groter is dat het bedrijf failliet gaat."

Welke rating wil je niet hebben?

"Wij hanteren vier gradaties in de cijfers 1 tot 4. Als je bedrijf een rating van 4 heeft, dan betekent dat een hoog risiscoprofiel. 7 procent van de bedrijven in Nederland scoort op dit moment een 4. Scoor je een 1 dan heeft je bedrijf een heel klein risico. Zo'n 18 procent scoort op dit moment een 1. Het merendeel zit daar dus tussenin, met een gemiddeld risicoprofiel."

Hoe komt D&B aan al die bedrijfsgegevens?

"We gebruiken alle openbare gegevens die beschikbaar zijn over bedrijven. We hebben tientallen verschillende bronnen die we daarvoor gebruiken. De gegevens van de KvK, de openbare jaarcijfers van bedrijven, informatie van incassobureaus, debiteurenadministratie, etc. Al die informatie wordt automatisch gegenereerd en laden we in onze database."

Hoe kun je als ondernemer je rating zien?

"Je kunt als klant van D&B een rapport van ieder bedrijf opvragen tegen betaling. Na inschrijving is een eerste rapport gratis, dus dan kun je je eigen bedrijfsrapport met rating zonder betaling inzien."

Kun je een rating beïnvloeden?

"Ja, dat kan op een aantal manieren. Je kunt je betalingsgedrag verbeteren, waardoor je rating positiever zal worden. Bedrijven kunnen ook pro-actief gegevens aanleveren, die we meenemen om tot een rating te komen. Dat moeten wel officiële documenten zijn met een accountantsverklaring. Subjectieve en twijfelachtige data nemen we niet mee in onze berekeningen. Een andere tip voor ondernemers die in een beter licht willen komen bij de bank, is zelf ook actief gebruik maken van kredietinformatie over bedrijven. Als de bank ziet dat je een actief creditmanagement beleid voert en alleen zaken doet met kredietwaardige bedrijven, zien ze dat je zelf minder risico loopt en zullen zij je eerder krediet verstrekken."

Auteur

Raphael Klees