"Bank is niet meer beginpunt bij kredietaanvraag"

Interview met Rinke Zonneveld van het ministerie van EL&I

12 oktober 2012

Rinke Zonneveld is directeur Entrepreneurship van het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Hij weet precies waar de kansen liggen voor ondernemers in de zoektocht naar een financiering.

Whitepaper Financiering: Waar let de bank op?

Moet je als ondernemer zelf alle ondersteunende regelingen vanuit de overheid kennen?

“In principe wijst de financier je op de verschillende regelingen van de overheid, maar we geven ondernemers wel altijd de tip om zelf onderzoek te doen naar alle mogelijke regelingen zodat je de bank hier ook op kunt wijzen. Voor de financier heeft het natuurlijk ook voordelen. Ze delen dan het risico met de staat.”

Moet je direct naar de bank als je geld nodig hebt?

“Het begint bij de vraag: wat wil ik eigenlijk? Daar moet je goed over nadenken voor je naar de bank of een andere financier gaat. De bank is niet meer de beginstap in de route naar financiering. Je moet eerst je huiswerk goed doen en kijken welke vorm van financiering bij je past. Daarna ga je een route uitstippelen.”

Hoe doe je dat?

“Voor ondernemers is het goed om te weten wat je mogelijkheden zijn. Maak een profiel van je bedrijf om te zien waarvoor je in aanmerking komt. Maak ook plannen om te kijken welke financieringsvorm in welke periode bij je past.”

Wordt er veel gebruik gemaakt van de overheidsregelingen?

“In 2011 is er heel veel gebruik gemaakt van overheidsregelingen bij het verkrijgen van een financiering. Door de verschillende hulpregelingen is er in Nederland tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro aan financiering mogelijk gemaakt.”

En in 2012?

“In het eerste kwart van 2012 is dat iets terug gelopen, vanwege een stuk minder kredietaanvragen, maar de verwachting is dat het wel weer iets aantrekt. We hebben er een miljard euro voor uitgetrokken dit jaar.”

Webinar ‘Financieringsvormen en regelingen’

Bekijk ook het webinar van 9 oktober 2012 met de titel: ‘Financieringsvormen en regelingen’, waarin Rinke Zonneveld te gast was.

Auteur

Raphael Klees