Kredietverlening bedrijven stijgt met 2,6 miljard euro

Opnieuw toename bedrijfsfinanciering in 2012

09 oktober 2012

In het tweede kwartaal van 2012 steeg de kredietverlening van banken aan bedrijven met bijna 2,6 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Opnieuw groei bedrijfskrediet

In het eerste kwartaal van 2012 steeg de kredietverlening aan bedrijven ook al met 2,6 miljard euro. Die groei betekent dat bedrijven per saldo meer nieuwe leningen bij het bankwezen hebben afgesloten dan dat zij hebben afgelost. Zowel kortlopende als langlopende leningen namen het afgelopen kwartaal toe met 1,3 miljard euro.

Ook groei kredietverlening huishoudens

In het tweede kwartaal van 2012 steeg de gehele kredietverlening door het bankwezen aan de private sector (huishoudens en bedrijven) met 4,5 miljard euro. In het eerste kwartaal van 2012 en het vierde kwartaal van 2011 losten de huishoudens per saldo juist nog af. De groei van de kredietverlening in het tweede kwartaal van 2012 is wel lager dan in overeenkomstige kwartalen van voorgaande jaren.

In het tweede kwartaal van 2012 steeg de bancaire kredietverlening aan huishoudens (inclusief zelfstandigen) met 1,9 miljard euro. Dit betekent dat huishoudens, in tegenstelling tot de twee voorgaande kwartalen, per saldo meer nieuwe leningen hebben afgesloten dan dat zij leningen hebben afgelost. Dit geldt niet voor kortlopende leningen. Deze werden per saldo met 384 miljoen euro afgelost. Bij langlopende leningen was er sprake van twee tegengestelde ontwikkelingen. Enerzijds nam de opname van hypotheken per saldo toe met 2,5 miljard euro. Anderzijds werden de schulden op langlopend consumptief krediet en overige langlopende leningen per saldo afgelost met 211 miljoen euro.

Bereid je goed voor op een aanvraag

Ook op zoek naar krediet voor je bedrijf? Doe de handige financieringswijzer en zie of jij al goed bent voorbereid op een kredietaanvraag. Je krijgt aan de hand van een korte scan praktische tips over hoe jij je nog kunt verbeteren en je kans op financiering kunt vergroten.

Bron: mkbkredietdesk.nl / CBS