Wat betekent IPv6 voor mij als ondernemer?

MKB Trend 2013: Overgang op verbeterde inrichting IP-adressen

28 november 2017

Internet is bezig aan een grote verandering. De wereld gaat over op Internet Protocol versie 6 (IPv6). Wat verandert er precies en wat heb ik eraan als ondernemer?

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Wat is IPv6?

IPv6 is ontwikkeld om het tekort aan IP-adressen (uniek nummer per apparaat dat internetverbinding kan maken) te verhelpen en daarbij meteen een aantal inhoudelijke tekortkomingen van voorganger IPv4 op te lossen. Binnen het oude protocol (IPv4) zijn er slechts 4,3 miljard adressen beschikbaar en die zijn inmiddels allemaal vergeven aan lokale providers, zoals Ziggo en UPC. Die adressen beginnen op te raken. In het nieuwe model van IPv6 zal er een veelvoud aan IP-adressen beschikbaar komen.

Verbeteringen IPv6

IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan. Het nieuwe IPv6 heeft daardoor een bijna onuitputtelijke voorraad adressen: voor elke aardbewoner zijn er ongeveer 50 quadriljard beschikbaar. Naast een groot adresbereik kent IPv6 nog een aantal verbeteringen:

  • Betere routing en netwerk-autoconfiguratie.

  • Overbodig maken van NAT (Network Address Translation).

  • Gegevensbeveiliging op IP-niveau.

  • Ondersteuning van mobiele nodes.

De wijze waarop het protocol werkt, verschilt nauwelijks van de wijze waarop IPv4 werkt.

Verbeterde beveiliging

IPv6 maakt het mogelijk om gegevens tijdens het transport te voorzien van beveiliging. Je kunt gegevens versleutelen (encryptie). Zender en ontvanger kunnen een sleutel afspreken waarmee het gegevenstransport tussen twee IP-adressen beveiligd wordt. De versleuteling van IPv6 maakt beveiliging op bovenliggende niveaus overbodig. Ook de optie authenticatie van gegevens is geïntegreerd in IPv6. Hierdoor kan de zender ieder pakket voorzien van een elektronische waarborg. Andere partijen kunnen de gegevens niet ongemerkt wijzigen of zich als de oorspronkelijke afzender voordoen. Deze gegevensbeveiliging maakt het onder andere mogelijk afgeschermde groepen te creëren van computers die alleen onderling contact mogen hebben, terwijl zij toch op willekeurige plekken op het internet gekoppeld worden.

Overgang

Er zijn bij providers nog IPv4-adressen op voorraad, maar de voorbereidingen op de overgang naar IPv6 zijn al in volle gang. Sommige providers delen al IPv6-adressen uit aan (zakelijke) klanten. Zo heeft Ziggo op 9 september 2012 de eerste klant een IPv6-adresreeks verstrekt en deze live gebracht. Die eerste test verliep vlekkeloos en dus is de gehele inrichting van het netwerk van Ziggo klaar voor IPv6. Zo zijn ook andere providers druk met de overgang. Eind 2013 moeten alle zakelijke diensten IPv6 kunnen ondersteunen.

Ben jij er al klaar voor?

De overgang naar IPv6 zal geen grote aanpassingsproblemen opleveren, maar eindgebruikers moeten wel zelf hun router en beveiliging afstemmen op een IPv6-adres. Vaak zijn dit kleine technische aanpassingen. Providers zullen klanten daarover informeren zodra een IPv6-adres aan hen wordt toebedeeld. De provider zorgt zelf voor alle aanpassingen aan het netwerk tot aan de router van de klant en zal mogelijk ook voor de laatste fase een helpende hand bieden.

Auteur

Raphael Klees