"Luxe positie dankzij relatie met de bank"

Ondernemer Maurice Ooms over succesvol financieren

04 januari 2013

Maurice Ooms, oprichter van Medico Care en Almed, weet zijn bedrijf zelfs in tijden van crisis goed te financieren. “Ik heb altijd in mijn financieringsbehoefte kunnen voorzien” Wat is zijn geheim?

Naam: Maurice Ooms

Bedrijf: Medico Care

Functie: Oprichter en Managing Director

Gestart in: 1997

Werknemers: 33

Product: Medische verbruiksartikelen

Onderhandelen met de bank

Ooms: “Ik ben sinds 1997 ondernemer en vraag regelmatig om extra financiering bij de bank. Soms wel twee keer per jaar. Meestal gaat het om voorraadfinanciering of financiering van vastgoed. Het duurde een paar jaar voor ik begreep wat de bank van mij verlangde, maar nu weet ik waar ik op moet letten. Via twee grote banken hebben we altijd in onze financiële behoeften kunnen voorzien.”

Relatie opbouwen

“Ik heb geleerd dat het verstandig is meerdere opties te hebben en actief een goede relatie te onderhouden met de bank. Dat loont. Je moet continu in gesprek blijven met de bank. Ik stuur regelmatig mijn actuele balans. Zo houd ik de bank actief op de hoogte van mijn bedrijfsvoering. Dat is geen vereiste, maar zo maak je duidelijk dat je weet wat er speelt in je eigen bedrijf.”

Ken je bedrijf

“Als ondernemer is het noodzaak om goed voorbereid te zijn voor je naar een bank stapt”, weet Ooms. “Je moet je cijfers kennen en altijd goed kunnen onderbouwen. Hoe staat het met je liquiditeit, je cashflow, je solvabiliteit? Wat is de stand van de debiteuren en crediteuren? Als je dat weet schept het veel vertrouwen bij de bankier.”

Krediet ondanks crisis

“Ik heb sinds kort een aangepast rekening courant krediet met een scherper rentetarief. Dat is het resultaat van een jarenlange goede relatie met de bank en het nakomen van je afspraken. Om mij heen hoor ik veel negatieve geluiden over krediet krijgen, maar ik heb nooit problemen gehad met de bank. Onlangs heb ik krediet aangevraagd voor de aanbouw van mijn bedrijfspand. Beide banken waar ik aanklopte wilde financieren, waardoor ik een goede vergelijking kon maken en vervolgens de beste keuze.”

Auteur

Raphael Klees