Wat is een Kredietpaspoort?

Digitaal document versnelt proces en vergoot de kans op krediet

22 oktober 2013

Kleine ondernemers die met een grote boodschappentas vol administratie binnenlopen bij een bank. Dat is vanaf volgend jaar voorgoed verleden tijd, als het aan Jan Wietsma en Korstiaan Zandvliet ligt. Zij bedachten het Kredietpaspoort. Een oplossing voor financiers en ondernemers.

Wanneer komt het Kredietpaspoort?

"Op dit moment zijn we nog in de prototype-fase", zegt Korstiaan Zandvliet van crowdfundingplatform Symbid. Samen met Jan Wietsma, de bedenker van het Kredietpaspoort, zet hij zich in voor de realisatie van het digitale document. In 2012 kreeg het project de steun van de overheid (Agentschap NL). In 2014 moet het paspoort een feit zijn. 

"Er is veel enthousiasme bij alle partijen. Ondernemers en financiers zijn blij dat het proces van financiering wordt versoepeld en versneld met het Kredietpaspoort. Ook de grote banken kijken met grote belangstelling mee over onze schouder", weet Zandvliet. "Het is nu zaak het paspoort te realiseren en na de zomer willen we beginnen met testen in de praktijk. We houden nog een slag om de arm, want eerst moeten we een gevalideerd platform creeëren met voldoende draagvlak van alle grote partijen. Alleen dán heeft het Kredietpaspoort zin."

Wat staat er in het Kredietpaspoort?

In het paspoort staat hoe het met het ondernemerschap en de kredietwaardigheid gesteld is van je bedrijf. Zandvliet: "Niet alleen de harde data, zoals de jaarcijfers, staan erin, maar ook de zachte kant wordt belicht, zoals de vaardigheden van de ondernemer. Helemaal volgens het principe: de vent, de tent en de cent." Het kredietpaspoort maakt gebruik van wetenschappelijk onderzoek, standard business reporting (SBR) en sociale ­media om de kwaliteiten en reputatie van de ondernemer en zijn onderneming te genereren. De ondernemer betaalt zelf voor het paspoort en bepaalt aan welke partijen hij zijn digitale paspoort verstrekt.

Voor wie is het Kredietpaspoort?

Het Kredietpaspoort is met name bedoeld voor mkb-ondernemers. "Op dit moment is het vooral voor hen lastig om aan bedrijfskrediet te komen. Daarnaast bestaat er nog niet een soortgelijk product. We zijn uniek in Europa", weet Zandvliet. Er zijn al wel veel kredietinformatiebureau's die ratings (een beoordeling van kredietwaardigheid) afgeven van bedrijven. "Maar die richten zich met name op het grootbedrijf. Daarnaast is er geen enkel bureau, die ook de kwaliteiten van de ondernemer in kaart brengt. En die zijn heel belangrijk voor financiers. Zij moeten het vertrouwen hebben dat ze het geld terug kunnen verwachten van de ondernemer. Alleen aan de cijfers kun je lang niet alles aflezen."

Bij wie kun je terecht met het Kredietpaspoort?

Het Kredietpaspoort geeft kleine ondernemers (mkb'ers en zzp’ers) meer eigen regie en sneller toegang tot krediet bij traditionele financiële instellingen, zoals banken en ook nieuwe financiers, zoals crowdfundingplatforms en kredietunies. Ook bij bij onderlinge financiering tussen ondernemers kan gebruik worden gemaakt van het Kredietpaspoort. Denk aan: leverancierskrediet, mezzaninefondsen, informal investors en business angels

Auteur

Raphael Klees