"Deutsche Bank wil af van kleine ondernemer"

Geen kredietverlenging voor mkb-ondernemer

25 februari 2020

De Nederlandse tak van Deutsche Bank (DB) wil volgens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) af van ondernemers die minder dan een miljoen omzet draaien. Kredietovereenkomsten zouden niet meer worden verlengd en ondernemers krijgen geen geld meer voor uitbreidingen.

Deutsche Bank erkent in een reactie dat ze zich wil richten op bedrijven die zich bezighouden met complexere producten, zoals internationale handelsfinanciering en buitenlands betalingsverkeer, zaken waar vooral de grotere bedrijven zich op richten. 

De bank ontkent dat bedrijven die minder dan een miljoen omzet draaien, niet meer welkom zijn maar bevestigt dat ondernemers in sommige gevallen geen lening meer zullen krijgen. In april zal Deutsche Bank haar nieuwe beleid toelichten.

Ondernemers gedupeerd

Naar schatting zouden zo’n 18.000 ondernemers, onder wie veel boeren, worden gedupeerd als Deutsche Bank kleinere ondernemers niet meer zou willen helpen. De beslissing zou ondernemers geld kosten, want voor het overzetten van hun leningen naar een andere bank moeten zij DB een boete betalen voor gederfde rente-inkomsten.

Deutsche Bank nam in 2010 onderdelen over die ABN AMRO noodgedwongen moest afstoten. Een van die onderdelen was de Hollandsche Bank-Unie, een bank waar veel kleinere ondernemers klant zijn. Hierdoor gingen duizenden mkb-ondernemers van ABN AMRO naar DB.

Zorgplicht

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch liet bij een bijeenkomst van de NMV in Joure weten te gaan onderzoeken of Deutsche Bank kleinere ondernemers wel krediet mag weigeren. Mogelijk voldoet DB dan niet meer aan de zorgplicht en kan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ingrijpen.

Mkb-ondernemers krijgen de laatste jaren minder makkelijk krediet. Deels omdat ook de banken aan strengere eisen moeten voldoen. Er zijn ook alternatieven voor een lening van de bank, zoals crowdfunding. Lees alles over hoe je financiering kunt krijgen in het gratis e-book, te downloaden via MijnMKB.

Auteur

Marlou Visser