Welke aftrekposten bestaan er voor ondernemers?

Alles over de ondernemersaftrek en de winstvrijstelling
Door gebruik te maken van zoveel mogelijk aftrekposten zorg je dat je zo min mogelijk belasting betaalt. Zo kun je misschien aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de meewerkaftrek en de winstvrijstelling. Een overzicht.
Tellow bespaart je tijd én geld
Klik hier
De boekhoud tool voor zzp'ers
Lees verder
Beste boekhoud pakket voor zzp'ers 3 maanden gratis uitproberen?
Klik hier
Ondernemers vinden boekhouden een feestje met Tellow
Lees verder

Ondernemersaftrek

De ondernemersaftrek bestaat uit verschillende aftrekposten: de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, speur- en ontwikkelingswerk, de meewerkaftrek, de stakingsaftrek en meer. Hier vind je een overzicht. 

Zelfstandigenaftrek

Iedereen die ondernemer is voor de inkomstenbelasting, kan aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. Sinds 2012 is dit een vast bedrag van 7.280 euro (de helft als je ouder bent dan 65). Je moet wel voldoen aan het urencriterium, dit betekent dat je jaarlijks minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteedt. 

Startersaftrek

Heb je recht op de zelfstandigenaftrek en ben je de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer geweest? Heb je bovendien in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek? Dan kun je aanspraak maken op de startersaftrek, een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Dit is een bedrag van 2.123 euro. 

Als de aftrekposten samen hoger zijn dan de inkomsten uit je bedrijf, mag je de aftrek van andere inkomsten (uit werk, uitkering of woning) aftrekken. Ben je gestart vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering en werk je minder dan het urencriterium, maar meer dan 800 uur per jaar? Dan kun je aanspraak maken op een extra startersaftrek. 

Speur- en ontwikkelingswerk

Besteed jij meer dan 500 uur per jaar aan werk dat door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is aangemerkt als speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ofwel Research & Development? Dan kun je aanspraak maken op de S&O-aftrek van 12.623 euro. Die wordt verhoogd met 6.315 euro als je aan de starterscriteria voldoet.

Meewerkaftrek

Werkt je partner onbetaald mee in je bedrijf?  hiervoor kun je een deel van de winst aftrekken. Voorwaarde is dat je aan het urencriterium voldoet.

Werkt jouw partner jaarlijks in jouw bedrijf...

  • tussen 525 en 875 uur, dan mag je 1,25 procent aftrekken
  • tussen 875 en 1.225 uur, dan mag je 2 procent aftrekken
  • tussen 1.225 en 1.750 uur, dan mag je 3 procent aftrekken
  • meer dan 1.750 uur, dan mag je 4 procent aftrekken

Stakingsaftrek

Heb je je onderneming gestaakt? Dan mag je eenmalig in je leven maximaal 3.630 euro extra aftrekken.

Overige aftrekposten

Investeringen in je bedrijf, kosten voor je bedrijfspand, personeelskosten en sparen voor de oudedagsvoorziening mogen onder voorwaarden ook worden afgetrokken van de winst. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over deze specifieke aftrekposten. 

Winstvrijstelling

De winstvrijstelling is 14 procent. Dit percentage mag je aftrekken van de winst die na de ondernemersaftrekposten overblijft en je betaalt er geen belasting over. De belastingdienst doet dit automatisch bij je aangifte.

Geen antwoord op jouw vraag of meer weten?

Meer over aftrekposten en slimme belastingvoordelen? Klik hier

Tijd en geld besparen

Wil jij van jouw boekhouding een feestje maken? Probeer dan eens Tellow, de boekhoudtool voor zzp'ers. Tellow bespaart jou geld en tijd met hun handige tools en maakt boekhouden een stuk leuker.


Innovatie: wat doet de overheid voor het mkb?

Hans Biesheuvel en Ruud Koornstra over ondernemerspleinen
Hans Biesheuvel (MKB-Nederland) en Ruud Koornstra (innovator) spreken met Willem Overbosch (MKB Servicedesk) over innovatie en ondernemerschap.
innovatie-wat-doet-overheid-voor-mkb-10413140629.png

'Aantal zzp'ers stijgt door Zelfstandigenaftrek'

CPB wil belastingvoordeel specifieker maken
"Een groep mensen kiest er alleen voor zzp'er te worden vanwege de fiscale voordelen." Die kritiek uit het Centraal Planbureau na een studie over de...

Investeren in bedrijf fiscaal gunstiger bij winst

Ondernemer mag helft investering meteen afschrijven
Om het investeren in het eigen bedrijf te stimuleren, heeft staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) aangekondigd dat ondernemers in 2013...

Kom ik in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

Vijf vragen en antwoorden over zelfstandigenaftrek
Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je hebt recht op deze fiscale aftrekpost als je aan een aantal gestelde...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten