"Oplichters 2 jaar de cel in"

Nieuwe wet SP en VVD beschermt ondernemers tegen spooknota's

12 maart 2014

De SP en VVD dienen vandaag een initiatiefwet in die een einde moet maken aan spookfacturen. Tot nu toe hebben fraudeurs vrij spel omdat er nog geen wet- en regelgeving en maatregelen zijn. Als de wet aangenomen wordt, moeten criminelen als het aan SP en VVD ligt in het ergste geval 2 jaar de cel in.

MKB-Nederland en VNO-NCW schrijven in een brief aan SP en VVD: "Een snelle invoering van deze wet geeft een duidelijk signaal dat fraude hard dient te worden bestreden. Acquisitiefraude is uitgegroeid tot een professionele en georganiseerde vorm van criminaliteit die leidt tot hoge kosten voor het bedrijfsleven. De schade is de afgelopen jaren opgelopen naar 480 miljoen euro." 

Aangifte 

De VVD en SP willen de misleiding aanpakken. Met het wetsvoorstel kunnen ondernemers in het geval van acquisitiefraude makkelijker van de valse contracten afkomen en kunnen ze aangifte doen. Rechters mogen in het ergste geval 2 jaar cel opleggen. De wet moet nog behandeld worden, maar maakt grote kans op steun van een Kamermeerderheid. "Enkele partijen hebben dit probleem al aangekaart," zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen in het AD. "Het moet nu worden aagepakt, want in onze ogen worden er misdrijven gepleegd. We hopen dat onze wet een afschrikkende werking zal hebben.

Geraffineerd

VVD-Kamerlid Foort van Oosten in het AD: "Iedereen vindt dat we deze boevenpraktijken moeten aanpakken, want ondernemers worden de dupe. Natuurlijk moet iedereen op de kleine lettertjes letten voor hij wat tekent, maar deze fraude verloopt heel geraffineerd."  

Dagelijks klachten

Vrijwel dagelijks krijgen MKB-Nederland en VNO-NCW vragen en klachten over acquisitiefraude. Het gaat dan om misleiding via traditionele spookfacturen of zogenaamde contracten voor vermelding in bijvoorbeeld een bedrijfsgids of om een ‘handelsregistratie’. Fraudeurs gebruiken in toenemende mate het internet om met een geringe investering een façade van betrouwbaarheid op te tuigen. Zelfs zonder handtekening misbruiken ze telefoongesprekken om bewijs te creëren voor een overeenkomst. Incassobureaus waarmee vervolgens wordt gedreigd zijn vrijwel altijd gelieerd aan de fraudeur. De oplichtingspraktijken zijn zo intimiderend en misleidend dat MKB-Nederland en VNO-NCW veel bange, boze en zeer geëmotioneerde ondernemers aan de lijn krijgen, op zoek naar een laatste redmiddel. De Fraudehelpdesk vangt deze ondernemers op en begeleidt ze.

Wat is acquisitiefraude?

Bij acquisitiefraude word je misleid, bijvoorbeeld om een plek te kopen in een niet bestaande of weinig gelezen (internet)bedrijfsgids. De fraudeurs proberen je over te halen een langdurige overeenkomst aan te gaan of een factuur te betalen voor een dienst waar je niet op zit te wachten of die helemaal niet bestaat. Vaak blijkt uit kleine lettertjes op de factuur dat het om een aanbieding gaat, maar hier kijken veel ondernemers overheen. Volgens Kamerlid Gesthuizen omdat veel mkb'ers geen tijd hebben om iedere factuur uitgebreid te bestuderen. Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland, de ondernemersorganisatie die al jaren een verbeten strijd voert tegen acquisitie, zegt hierover: "Het is te gemakkelijk om te zeggen dat ondernemers maar beter op moeten letten. Wie dat zegt, gaat volledig voorbij aan de geraffineerdheid waarmee dit soort oplichters te werk gaan."

Hoe voorkom je acquisitiefraude?

De twee Kamerleden hopen het voorstel snel door de Tweede Kamer te krijgen. Tot die tijd zul je zelf waakzaam moeten blijven op acquisitiefraude. Bekijk de facturen die je ontvangt altijd goed (en zorg dat je medewerkers dat ook doen) en doe geen toezeggingen bij vreemde telefoontjes. Ga tijdens eens eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe geen mondelinge toezeggingen en laat alles wat je wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per post naar je versturen. Meer tips lees je in het artikel over spookfacturen en acquisitiefraude.

Bron: AD, mkb.nl

Auteur

Lenneke Arts