Banken scherpen voorwaarden aan voor lening aan mkb

Ondernemers krijgen nog moeilijker krediet

20 februari 2020

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de helft van de Nederlandse banken de voorwaarden voor kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf aangescherpt. Slechts een enkele bank maakte het ook voor grote bedrijven moeilijker om een lening te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

"De toegenomen risicoperceptie en de kosten verband houdend met de vermogenspositie van de banken zijn de belangrijkste verklaring voor de aanscherping van de leenvoorwaarden", meldt DNB als verklaring voor de strengere regels.

Minder aanvragen

Ondernemers stappen minder vaak naar de bank voor geld. De banken melden dat er minder aanvragen voor krediet van het mkb komen. Dit komt volgens de banken omdat er minder behoefte is aan het financieren van vaste investeringen, fusies of ‌overnames en herstructurering van de onderneming.

Zo'n 30 procent van de banken verwacht ook in het tweede kwartaal van 2013 de regels nog aan te scherpen voor mkb-ondernemers, blijkt uit het onderzoek.

Er zijn alternatieven voor financiering van de bank. Denk bijvoorbeeld eens aan crowdfunding of factoring. Ook wordt de komende tijd een aantal nieuwe financieringsvormen gelanceerd: kredietunies, het MKB-fonds en de MKB-Beurs. 

Auteur

Marlou Visser