In tien stappen je kantoor in de cloud

Maak je werkplek klaar voor de toekomst

12 juni 2017

Een solide IT-infrastructuur is goed voor je bedrijf. Het geeft jou en je werknemers vaart en plezier in het werk. En heel belangrijk: Het geeft jou als ondernemer de ruimte om je te concentreren op waar je echt goed in bent. Maar hoe pak je het aan?

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Kantoor in de cloud

Hoe zorg je ervoor dat nieuwe technologie en online mogelijkheden ook echt bijdragen aan het doel van jouw bedrijf? In ons whitepaper 'Kantoor in de cloud' helpen we je in tien stappen op weg om je werkplek klaar te maken voor de toekomst. Hieronder de eerste drie stappen.

STAP 1: Breng in kaart hoe je ervoor staat

Om te beseffen wat je kunt veranderen, moet je eerst weten wat je hebt. Breng je volledige IT-infrastructuur in kaart. Je IT-infrastructuur is het samenhangende geheel van je pc's, mobiele apparaten, servers, netwerkkabels, opslagmedia, printers, scanners, vaste telefoons en uiteraard je telefoon- en internetverbinding. Ook je bedrijfsspecifieke hardware (bijvoorbeeld tv’s, kassa’s, pin-automaten, camera’s) kun je in kaart brengen. Maak een lijst met alle onderdelen van je IT-infrastructuur, inclusief datum van aanschaf en eventuele contractduur van de gekoppelde dienst. Zie de voorbeeldtabel bij stap 3. Vraag je af of onderdelen toe zijn aan vervanging. 

Om te bepalen of jouw IT-infrastructuur op orde is, is het nuttig een klein zelfonderzoek te doen. Geef eerlijk antwoord op de volgende vragen:

  • Kun je snel vinden wat je zoekt?

  • Kun je bestanden eenvoudig en veilig opslaan?

  • Kun je snel offreren en factureren?

  • Kun je makkelijk management-informatie halen uit de systemen die je gebruikt?

  • Kun je makkelijk nieuwe systemen aansluiten op wat je al hebt?

  • Heb je regelmatig last van 'traag internet'?

  • Hoe vaak zit je duimen te draaien omdat je internet eruit ligt of een pc is vastgelopen?

Laat ook je medewerkers deze vragen eerlijk beantwoorden en je weet wat het sentiment is binnen je bedrijf. Heb je moeite om inzicht te scheppen in je IT of heb je er geen tijd voor? Vraag dan een gespecialiseerd bedrijf de inventarisatie te doen. Ze kijken direct naar de betrouwbaarheid van hardware, checken op beveiliging (anti-virus, malware etc.) en geven je tips ter verbetering. Advies vragen kan zelfs rendabeler zijn dan zelf inventariseren (zeker als je een groot bedrijf hebt) en waarschijnlijk is de kwaliteit van de inventarisatie ook nog beter.

STAP 2: Doelen stellen

Op basis van je lijst bij stap 1 en het sentiment onder je werknemers, kun je gaan bepalen welke onderdelen binnen je bedrijfsproces het eerst aan vervanging toe zijn. Stel jezelf de volgende vragen, zonder over de techniek zelf na te denken: Wat vind ik belangrijk als het gaat om IT? (Bijv: betrouwbaarheid, gemak, kosten, flexibiliteit). Wat is belangrijk voor mijn werknemers? Welke functionaliteit heb ik precies voor ogen? (Specifiek) Welke IT-onderdelen zijn direct belangrijk voor mijn klanten en partners? (Denk vanuit de klant, vraag je klanten en partners om feedback). Ook is het belangrijk je IT te zien als onderdeel van je overkoepelende bedrijfsdoelen. Wat wil ik bereiken binnen vijf jaar en welke rol speelt mijn IT daarin? Of je nou groei voor ogen hebt of juist wilt vereenvoudigen, in beide gevallen is het goed om na te denken over je IT. Schrijf je doelen op.

STAP 3: Bepaal je strategie, maak een plan

Om te zorgen dat je je doelen haalt, is het belangrijk een duidelijke strategie te bepalen. Welke stappen ga ik maken op IT-gebied om mijn huidige en toekomstige doelen te bereiken? Een IT-strategie is heel belangrijk om voor continuïteit te zorgen. Veel bedrijven hebben geen strategie omdat de huidige wijze van aanpak ‘prima werkt’ en het uitwerken van een IT-strategie teveel geld en/of moeite zou kosten. Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Als je bovenstaande stappen uitvoert ben je al halverwege. Lees ook de rest van het whitepaper 'Kantoor in de cloud' en werk daarna je plan verder uit. Een strategisch plan maken, helpt je om zwakke plekken binnen je IT-infrastructuur te herkennen en aan te pakken voordat ze je bedrijf schade toebrengen. Aan de hand van je plan zie je namelijk wanneer bepaalde hardware toe is aan vervanging. De kans is groot dat het maken en naleven van een strategisch plan je al snel tijd, geld en vermindering van stress zullen opleveren. Naast je huidige IT-infrastructuur en je doelen is het goed om een tijdschema en een budget in je plan op te nemen. Maak gewoon een document aan met meerdere kolommen, met daarin bijvoorbeeld:

Type: Server |  Aanschafdatum: 25-10-2010  |  Gemiddelde afschrijfdatum: 25-04-2015  |  Budget: 2000 euro | Optie: overstap op cloud. | Actie: Vraag IT-partner om migratie-advies.

Zo krijg je een helder overzicht, kom je niet snel meer voor financiële verrassingen te staan en wordt IT iets waar je op kunt sturen.

Whitepaper Kantoor in de cloud

Benieuwd naar stap 4 tot 10? Je leest het in ons gratis whitepaper 'Kantoor in de cloud', inclusief tips van collega-ondernemers.

Auteur

Raphael Klees