Ondernemer is duizenden euro's kwijt aan spooknota's

Schade in Benelux gemiddeld 5000 euro per bedrijf

02 februari 2016

Ondernemers in de Benelux zijn jaarlijks naar schatting gemiddeld 5000 euro kwijt door acquisitiefraude. Dat blijkt uit onderzoek van het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie onder 1153 bedrijven uit de drie landen. De onderzochte bedrijven kregen gemiddeld elk jaar een spookfactuur.

Whitepaper Je administratie op orde

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Als de onderzoeksresultaten voor elk bedrijf gelden, kan de schade voor het mkb oplopen tot 1 miljard euro in België, Nederland en Luxemburg, berekende de Benelux Unie. In Nederland kost de fraude het mkb naar schatting jaarlijks 400 miljoen euro.

Vaak wordt gedacht dat spooknota's uit verre landen komen, maar in de helft van de gevallen kwam de nepfactuur uit eigen land. In 9 procent van de gevallen komt de factuur uit een ander Benelux-land. De Benelux Unie pleit daarom voor uniforme wetgeving op dit gebied.

Kamer van Koophandel

In Nederland zijn onlangs nog spookfacturen verstuurd door een organisatie die zich voordeed als de Kamer van Koophandel. De KvK schrapte de jaarlijkse bijdrage per 2013, maar er criminelen maakten hier handig gebruik van door een factuur te versturen die erg op die van de KvK leek.

Ook werden vorig jaar facturen verstuurd van MKB Registratie Services, een partij die zich voordeed als MKB Nederland. Andere bedrijven namens wie vaak spookfacturen worden verstuurd, zijn BedrijvengidsonlineNationale Telefoongids en NBD Nederlandse Bedrijven Documentatie, zoekbedrijven.nl, bedrijvengidsonline of de MKB bedrijvengids.

MKB-Nederland heeft tegen diverse van deze partijen een proces aangespannen. VVD en SP pleiten voor strengere wetgeving tegen acquistiefraude.

Hoe voorkom je acquisitiefraude?

Maar voor het tot een wet komt, is het zaak dat ondernemers acquisitiefraude voorkomen. Bekijk de facturen die je ontvangt daarom altijd goed. Spookfacturen wekken vaak de suggestie dat er al een klantrelatie met je is, waardoor je op het verkeerde been gezet kunt worden. Voorkom dat je de dupe wordt van spookfacturen en acquisitiefraude en let goed op de volgende zaken bij vreemde telefoontjes of onaangekondigde facturen.

  • Ga tijdens een eerste verkoopgesprek nooit akkoord met wat voor een aanbieding of opzegging dan ook. Doe nooit mondelinge toezeggingen en laat alles wat je wél zegt, door de verkopende partij zwart op wit zetten en per (regulier) post naar je opsturen.

  • Controleer na dit eerste telefoontje met deze verkopende partij, of de dienst of het product waarvoor je bent gebeld, wel bestaat. En wat is de reputatie van dit bedrijf, bestaan er geen klachten over?

  • Ga in je administratie na of je eerder contact hebt gehad met de partij waarvan de factuur afkomstig is en bekijk een factuur altijd goed, óók de kleine lettertjes. Instrueer ook je medewerkers altijd goed te lezen wat ze tekenen.

  •  Teken nooit voor een advertentieplaatsing als de verkoper je geen schriftelijke bevestiging wil geven van oplage, verspreidingsgebied en controleerbare doelgroep.

  • Check bij het Steunpunt Acquisitiefraude of er een melding over het bedrijf staat geregistreerd. Is dit niet het geval en heb je alsnog je twijfels: neem contact op met het SAF. De medewerkers van dit fraudemeldpunt kunnen je adviseren en een melding aannemen, ook als het bedrijf al geregistreerd staat.

Auteur

Marlou Visser