Spookfacturen, wees alert!

Vooral in de vakantieperiode

08 augustus 2017

In vakantieperiodes zijn malafide partijen extra actief om ondernemers geld af te troggelen met spookfacturen.

Whitepaper Je administratie op orde

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

"Ondernemers zijn vaak vanwege vakantiedrukte wat onoplettender bij het verwerken van de facturen. Vaak worden de facturen nog snel even voor de vakantie weggewerkt of is er minder personeel aanwezig tijdens de vakantie. Oplichters maken daar gebruik van", waarschuwt Dirk van Loo van financieel-juridisch dienstverlener DAS. "Vaak zijn de factuurbedragen niet al te hoog, beneden de 300 euro. Door onvoldoende aandacht te besteden aan de facturen wordt een bepaald percentage van de spookfacturen betaald en dat is snel geld verdienen voor de fraudeur."

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een als rekening ‘vermomde' aanbieding voor een product of dienst. Hierbij gaat het meestal om niet-bestaande softwarepakketten. Dat het om een aanbieding gaat, wordt pas duidelijk als je de kleine lettertjes op de ‘rekening' goed leest.

Nepadvertenties

Naast spooknota's is ook het aanbieden van nepadvertenties een vorm van fraude die ondernemers handenvol geld kost. Hierbij wordt op slinkse wijze een advertentie of bedrijfsvermelding in bijvoorbeeld een internetgids zonder enig bereik verkocht. Op het moment dat je achteraf ontdekt dat door misleiding geld is afgetroggeld, lukt het je bijna nooit om het geld terug te krijgen.

Laat instructies achter

"Voor de ondernemer blijft het zaak om goed op te letten en tijdens afwezigheid goede instructies achter te laten voor mensen die tijdelijk het werk overnemen van iemand die normaal gesproken de financiële zaken of advertentieverkoop regelt, zodat dit soort onnodige kostenposten kan worden voorkomen", zegt Van Loo.

Grote schadepost

Acquisitiefraude vormt een enorme schadepost voor ondernemers. De Stichting Acquisitiefraude (SAF) schat dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro wordt benadeeld. Dit jaar wordt door de politiek hoogstwaarschijnlijk een wetsvoorstel ingediend om acquisitiefraude strafbaar te maken.

Fraudehelpdesk

Bij de Fraudehelpdesk kun je melding maken van verdachte nota's en meer informatie inwinnen.

Bron: De Zaak