Spookfacturen, wees alert!

Vooral in de vakantieperiode
In vakantieperiodes zijn malafide partijen extra actief om ondernemers geld af te troggelen met spookfacturen.
Zorg dat je je administratie op orde hebt
Klik hier
Gebruik de tips uit het whitepaper
Lees verder
Recente voorbeelden van spookfacturen?
Klik hier
Check het dossier acquisitiefraude!
Lees verder

 

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

 

"Ondernemers zijn vaak vanwege vakantiedrukte wat onoplettender bij het verwerken van de facturen. Vaak worden de facturen nog snel even voor de vakantie weggewerkt of is er minder personeel aanwezig tijdens de vakantie. Oplichters maken daar gebruik van", waarschuwt Dirk van Loo van financieel-juridisch dienstverlener DAS. "Vaak zijn de factuurbedragen niet al te hoog, beneden de 300 euro. Door onvoldoende aandacht te besteden aan de facturen wordt een bepaald percentage van de spookfacturen betaald en dat is snel geld verdienen voor de fraudeur."

Wat is een spookfactuur?
Een spookfactuur is een als rekening ‘vermomde' aanbieding voor een product of dienst. Hierbij gaat het meestal om niet-bestaande softwarepakketten. Dat het om een aanbieding gaat, wordt pas duidelijk als je de kleine lettertjes op de ‘rekening' goed leest.

Nepadvertenties
Naast spooknota's is ook het aanbieden van nepadvertenties een vorm van fraude die ondernemers handenvol geld kost. Hierbij wordt op slinkse wijze een advertentie of bedrijfsvermelding in bijvoorbeeld een internetgids zonder enig bereik verkocht. Op het moment dat je achteraf ontdekt dat door misleiding geld is afgetroggeld, lukt het je bijna nooit om het geld terug te krijgen.

Laat instructies achter
"Voor de ondernemer blijft het zaak om goed op te letten en tijdens afwezigheid goede instructies achter te laten voor mensen die tijdelijk het werk overnemen van iemand die normaal gesproken de financiële zaken of advertentieverkoop regelt, zodat dit soort onnodige kostenposten kan worden voorkomen", zegt Van Loo.

Grote schadepost
Acquisitiefraude vormt een enorme schadepost voor ondernemers. De Stichting Acquisitiefraude (SAF) schat dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks voor ruim 400 miljoen euro wordt benadeeld. Dit jaar wordt door de politiek hoogstwaarschijnlijk een wetsvoorstel ingediend om acquisitiefraude strafbaar te maken.

Fraudehelpdesk
Bij de Fraudehelpdesk kun je melding maken van verdachte nota's en meer informatie inwinnen.

 

Bron: De Zaak


Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten