Ondernemers gedupeerd door renteswaps

Forse afkoopsom door negatieve waarde swap

16 juli 2013

Duizenden ondernemers zijn gedupeerd door het afsluiten van een renteswap. Waar ze dachten de risico’s te beperken door de rente op een lening vast te zetten, dreigt nu een financiële strop. Zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

In dit artikel

In de jaren voor 2009 was het voor ondernemers een veelgebruikt middel om renteswaps vast te leggen bij het afsluiten van een lening. Met een renteswap of rentederivaat wordt een vaste rente over een lening afgesproken, met een lange looptijd. Daarmee ‘koopt’ de ondernemer de risico’s van een variabele rente af. Nu de rente al jaren historisch laag is, hebben de renteswaps een negatieve waarde gekregen.

Fataal

De negatieve waarde van de swaps wordt steeds meer ondernemers fataal. Veel ondernemers willen er onderuit. Ze komen wel van de lening af als ze dat willen, maar niet van de renteswap. Met andere woorden: ze moeten over de volledige looptijd van de lening een vaste rente blijven betalen. Het afkopen van die rente is een dure optie en de schade loopt al snel in de tonnen.

Gemeengoed

Om hoeveel ondernemers het gaat, is niet bekend. De banken doen hierover geen uitspraken. Volgens advocaat Jasper Hagers van Blenheim Advocaten gaat het om veel ondernemers. Hagers behartigt de belangen van een aantal gedupeerden. “In de jaren 2006, 2007 en 2008 was het gemeengoed een renteswap af te sluiten.”

Wat werd aangeboden als een verzekeringsproduct is eigenlijk beleggingsproduct, zo stelt Hagers: “Het werd door de banken voorgesteld als een mogelijkheid om je in te dekken tegen risico’s. Wat er niet bij werd verteld is dat je grote risico’s loopt. Bij een negatieve waarde kom je wel af van de lening, maar niet van de swap, die wil niemand hebben. Als jij dan je bedrijf wilt verkopen heb je een groot probleem.”

Volgens de Volkskrant hebben tientallen ondernemers processen aangespannen. Enkelen hebben die al gewonnen, waarbij de rechter vaststelde dat de bank de ondernemer beter had moeten voorlichten over de risico's van het product.

Auteur

Bertjan Mol