Ontevreden burgers starten eigen bank

'Kredieten voor ondernemers een logische stap'

20 februari 2020

Burgers uit Apeldoorn en omgeving willen een coöperatieve bank oprichten omdat zij ontevreden zijn over de 'misstanden' bij banken in Nederland. Onder de naam De Financiële Coöperatie (DFC) starten ze met het werven van leden.

De oprichters van De Financiële Coöperatie haken in op de maatschappelijke onvrede over de bonuscultuur en strengere eisen voor krediet bij traditionele banken. Volgens de initiatiefnemers 'werken huidige banksystemen niet meer' en is het 'tijd voor verandering'.

Zakelijke producten

Of de bank ook zakelijke rekeningen en krediet voor ondernemers gaat aanbieden is nog onduidelijk. "Het is een logische stap om ook zakelijke producten zoals kredieten te gaan aanbieden, maar dat zullen de leden uiteindelijk bepalen", zegt initiafnemer Jan Brink. "We zijn nog geen bank, dus laten we dat eerst maar afwachten. Ik ben zelf ondernemer en weet hoeveel behoefte er is aan krediet. Wij willen alles helder en simpel maken voor onze leden en klanten en dus zullen we nu nog geen beloftes doen."

Belgisch voorbeeld

In België werd eerder dit jaar eenzelfde initiatief gelanceerd, onder de naam NewB. En dit blijkt inmiddels een succes. Bij NewB hebben zich in enkele maanden meer dan tienduizenden particulieren aangesloten. Zij betaalden ieder minimaal 20 euro voor het lidmaatschap van de coöperatie. NewB beschikt inmiddels over een startkapitaal van ruim 1,2 miljoen euro.

Alternatief

Het doel van de Nederlandse variant is consumenten een goed alternatief bieden voor de bank. DFC streeft naar eenvoudige en nuttige producten zonder winstoogmerk. Bestuurders zullen geen bonussen verdienen. Belangrijke beslissingen worden aan de leden voorgelegd. Wie De Financiële Coöperatie wil steunen, kan lid worden voor eenmalig 20 euro via www.dfc.coop. De Financiële Coöperatie wil binnen een half jaar minstens tienduizend leden hebben, omdat er zo'n 200 duizend euro nodig is om op te starten. Brink: "We hebben binnen een dag al 500 leden. Dat is een goede start."

Financieringsvormen voor ondernemers

In de wereld van kredietverlening is veel gaande. Nieuwe financieringsvormen schieten als paddestoelen uit de grond. Welke financieringsvorm past bij jou? Lees het gratis whitepaper Financieringsvormen en regelingen.

Auteur

Raphael Klees