Pas op voor nepfacturen van octrooibureaus!

Het Nederlandsch Octrooibureau slaat alarm

02 februari 2016

Heb je onlangs een factuur ontvangen om je octrooi te handhaven of je merk- of modelinschrijving te verlengen? Pas op, oplichters proberen ondernemers op deze manier geld te ontfutselen. Trap er niet in!

Whitepaper Je administratie op orde

Goed nieuws: acquisitiefraude is nu eindelijk strafbaar (lees het artikel). 

Het Nederlandsch Octrooibureau (NLO) heeft op haar website een waarschuwing geplaatst om ondernemers in te lichten.  Oplichters gebruiken internationaal klinkende namen als World Bureau Intellectual Property, International Bureau for Intellectual Property of International Register for Trademark and Patent.

Verwarring

Ook maken malafide bedrijven gebruik van de verwarring die is ontstaan nu NLO Shieldmark patentbureau Zacco Netherlands heeft overgenomen.

Heb jij een factuur ontvangen waarbij je je vraagtekens zet? Neem contact op met je contactpersoon bij NLO als het om intellectueel eigendom gaat. Op de website van het octrooibureau staan voorbeelden van nepfacturen. Hierin wordt om duizenden euro's gevraagd.

Spookfacturen

In de zomer worden altijd meer nepfacturen verstuurd. Ga je zelf op vakantie? Instrueer je medewerkers facturen goed te controleren voor ze ze betalen.

In Nederland zijn onlangs nog spookfacturen verstuurd door een organisatie die zich voordeed als de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK schrapte de jaarlijkse bijdrage per 2013, maar er criminelen maakten hier handig gebruik van door een factuur te versturen die erg op die van de KvK leek.

Copy-cats

Daarnaast werden vorig jaar facturen verstuurd van MKB Registratie Services, een partij die zich voordeed als MKB Nederland. Andere bedrijven namens wie vaak spookfacturen worden verstuurd, zijn BedrijvengidsonlineNationale Telefoongids en NBD Nederlandse Bedrijven Documentatie, zoekbedrijven.nl, bedrijvengidsonline of de MKB bedrijvengids.

Ook DR Regulatie en MKB Veiling bedienen zich van agressieve verkoopmethoden om hun producten aan de man te brengen. Zorg dat een bedrijf een voorstel altijd per post naar je toestuurt voor je ergens mee akkoord gaat en controleer het bedrijf. Ga ook altijd in je eigen administratie na of je eerder zaken hebt gedaan met deze partij.

Bekijk deze checklist om acquisitiefraude te voorkomen

Auteur

Marlou Visser