Gratis WiFi-spots: wat kun je ermee?

Overal gratis internet | Hoe werkt het?
Op steeds meer plekken in Nederland kun je gratis internetten. Denk aan WiFi-spots in winkels, restaurants en andere openbare plekken. KPN rolt in april 2014 het draadloze internetwerk FON uit, terwijl andere aanbieders ook met gratis WiFi-spots grote delen van Nederland bestrijken. Hoe werkt het precies en waar moet je op letten?
Heb jij je cyber security al op orde?
Klik hier
Download hier het whitepaper over cybersecurity
Lees verder
Is jouw IT op orde?
Klik hier
Download het gratis whitepaper
Naar MijnMKB
Benut je online kansen
Klik hier
Doe de online ondernemen scan
Ga naar MijnMKB

WiFi-spots in heel Nederland

Meerdere internetproviders werken aan de mogelijkheid van gedeeld mobiel internet. Klanten van de provider kunnen dan via WiFi (draadloos) breedband-internet gebruiken van andere klanten van de provider. Op veel plekken in Nederland is dit al mogelijk. 
 
Er wordt dan naast het eigen WiFi-signaal van de klant een tweede signaal toegevoegd voor openbaar gebruik. Zorgen om je privacy hoef je je niet te maken. 'Het zijn twee volledig van elkaar gescheiden signalen die nooit met elkaar in contact kunnen komen', aldus de providers.
 

Voorwaarden voor gebruik

Om van de WiFi-spots te profiteren moet je klant zijn van een van deze providers. Daarnaast is het een voorwaarde dat je je eigen verbinding ook beschikbaar maakt voor openbaar gebruik.
 

Fon-netwerk van KPN

KPN werkt hard aan de uitrol van een netwerk met zogeheten Fon Spots, een van oorsprong Spaanse vinding die in het voorjaar van 2014 in heel Nederland actief moet zijn. Alle KPN-internetmodems zijn op dit moment al geschikt voor Fon, alleen moet KPN de infrastructuur er nog geschikt voor maken. Deze oplossing gaat wel ten koste van de bandbreedte van de klanten die er aan meedoen. KPN-klanten kunnen nu al met mobiel internet gratis HotSpots gebruiken, onder meer te vinden in en bij stations, hotels en restaurants.
 

WiFi-spots van Ziggo

Ziggo loopt voorop in de ontwikkeling en heeft WiFi-spots in Nederland. Het WiFi-spots-netwerk is nu in Nederland vrijwel compleet, met uitzondering van noordoost-Friesland en de Flevopolder. Alle Ziggo-klanten hebben inmiddels een modem/router die geschikt is voor WiFi-spots, waarvan er al 900.000 actief zijn.
 

Andere hotspots

Provider UPC is op 1 juli een proef gestart met openbare hotspots en wil bij succes een eigen WiFi-netwerk in alle regio's uitrollen. Daarnaast zijn er particuliere initiatieven, zoals het stedelijke WiFi-netwerk van Bullseye dat op 8 september in Tiel wordt geactiveerd. Aan het eind van het jaar moet dit glasvezelnetwerk in de 37 grootste steden actief zijn. Gebruikers moeten een app downloaden en geslacht en leeftijd opgeven. Zoek- en surfgegevens worden door Bullseye gebruikt om gerichte advertenties te sturen.
Ook het Iers/Amerikaanse WiFi-netwerk free-hotspot biedt je de mogelijkheid tot gratis WiFi en is onder meer in heel het land te benaderen bij restaurantketens van McDonalds, KFC en Subway. Verder zijn er nog ongeveer 1.000 WiFi-hotspots over het land verspreid die in eigen beheer worden 'uitgegeven', maar waarvan de veiligheid niet wordt gegarandeerd.
 

Veiligheid gratis WiFi

Onderzoek wijst uit dat een op de vier Nederlanders wel eens gebruik maakt van een hotspot zonder wachtwoord. De verleiding is natuurlijk groot om op vakantie of gewoon ergens onderweg een openbare WiFi–verbinding te gebruiken, zeker als er geen wachtwoord voor nodig is. Je loopt dan wel een verhoogd veiligheidsrisico. Het is daarom geen overbodige luxe om ook voor een smartphone of tablet beveiligingssoftware aan te schaffen. Lees ook het artikel: Is WiFi op de werkvloer wel veilig?

 
Bron: De Zaak / Flip Schultz

Stap 9: Beveiliging in de cloud

In tien stappen je bedrijf in de cloud | Acht tips voor beveiliging
Cybercrime, brand, diefstal, slordigheid van werknemers. Het kan iedereen overkomen. Zijn je bedrijfskritieke gegevens wel veilig opgeslagen? Een...

In tien stappen je kantoor in de cloud

Maak je werkplek klaar voor de toekomst
Een solide IT-infrastructuur is goed voor je bedrijf. Het geeft jou en je werknemers vaart en plezier in het werk. En heel belangrijk: Het geeft jou...

Waarom mobiel internet op kantoor?

De plussen van een WiFi-verbinding binnen jouw bedrijf
Waarschijnlijk maak je thuis al gebruik van een draadloos netwerk (WiFi). En onderweg zijn er tal van mogelijkheden om met je laptop of smartphone via...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten