Kan het effe wat minder met al dat geprint?

Column John de Waard | Printgedrag

02 september 2013

De druk op de maatschappij en bedrijven om wat zuiniger om te springen met grondstoffen en (meer) maatschappelijk verantwoord te ondernemen neemt elke dag toe. Volgens onderzoek vindt 75 procent van de Nederlanders en 72 procent van de Europeanen zichzelf milieubewust. Maar ook als we op de printknop drukken?

Eerste hulp bij Digitaliseren

Overal printers door mobiel werken

We printen wat af, maar verandert daarin nu werkelijk iets? Goed nieuws: het printvolume voor zakelijk gebruik neemt af (zie onder meer onderzoek Strategy Partners, 2012), net als het aantal poststukken dat wordt bezorgd op papier. Echter, er is een grote toename in ‘thuiswerken’, zowel in tijd als in aantallen medewerkers en er is de opkomst van vele kleine (vanuit huis werkende) zelfstandigen. Die ontwikkelingen leiden tot een verspreiding van kleinere kantoorprinters en ‘all-in-ones’ bij de medewerkers of zelfstandigen thuis of de wat grotere machines op de verzamelkantoren/flexwerkplekken.

Printen voor eigen gebruik

Vooral voor eigen of intern gebruik of voor overleg tussen werkgroepen wordt daarmee nog vaak een printje gecreëerd, ondanks de toename aan digitale informatie. Onderzoek van onder meer CBS, Milieuzorgoverheden, Gartner, NewField IT en Michael Monk heeft uitgewezen dat het printen van die documenten voor ‘eigen gebruik’ nog altijd in de tientallen miljoenen loopt. Je vindt dat wat veel? Ik zal het even voorrekenen.

15 miljoen pagina's per dag

Onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat ongeveer een derde van de werkende mensen op kantoor werkt. Laten we eens aannemen dat het in Nederland niet veel anders zal zijn. Dat betekent dat in Nederland, waar ongeveer 9 miljoen mensen werken (CBS), 3 miljoen mensen op kantoor werken. Komt niet op de laatste tien aan, het gaat even om het idee. Verder is uit het Engelse onderzoek gebleken dat elke kantoorwerker per dag gemiddeld 34 pagina’s print. Daarvan is 17 procent voor eigen gebruik, om het even rustig na te lezen, om te zien hoe het er ‘in het echt’ uitziet enzovoort.

Dus reken even mee: 3 miljoen x 34 pagina’s x 0,17 = afgerond naar beneden ca. 15 miljoen pagina’s. Laten we zeggen dat het allemaal zwaar overdreven is en we maken er 10 miljoen pagina’s van. Per dag. Alleen al in Nederland… En volgens meerdere studies kost een printje ongeveer 5 tot 7 cent. Dat is variabel - laser of inktjet verschillen in kosten - maar laten we dat eens op die 5 cent houden. Gaat dan toch dagelijks om een zeer substantieel bedrag.

Bespaar kosten en het milieu

Kunnen we dus mooi op besparen en het is goed voor het milieu. Die informatie is toch al digitaal? Informatie moet zo veel mogelijk digitaal (blijven) en op een duidelijke en logische manier worden opgeslagen. Zodat ook anderen er, logisch redenerend, snel bij kunnen komen. Digitaal documentbeheer: dat ze dat niet eerder hebben bedacht.

Dus... Kan het effe minder met al dat geprint?!

Auteur

John de Waard