Een arbeidsongeval, zó ga je ermee om

Hoe handel ik een arbeidsongeval goed af?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als jij of een van je medewerkers letsel oploopt op de werkplek, kan er sprake zijn van een arbeidsongeval. Wanneer is dat het geval en hoe ga je ermee om?
En wat als je werknemer ziek thuisblijft?
Klik hier
Download het stappenplan!
Naar MijnMKB
Hoe houd je je personeel gezond?
Klik hier
Lees het whitepaper!
Naar MijnMKB

Wat is een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval is een ongeluk dat plaatsvindt bij, of als gevolg van, werkzaamheden. Dat kan zijn in een bedrijf of instelling, maar ook op andere plaatsen, zoals werk aan de weg of op een bouwlocatie. Kortom: overal waar jij en je medewerkers aan het werk zijn.
 

Wat is geen arbeidsongeval?

Over de vraag wat géén arbeidsongeval is, heerst nog weleens wat onduidelijkheid. Twee voorbeelden van wat geen arbeidsongeval is:
- Eén van je medewerkers raakt gewond bij een ongeluk als hij naar zijn werk rijdt.
- Een groep collega’s besluit op vrijdagmiddag iets te gaan drinken. Als één van hen in een café valt en breekt zijn been.
 

Hoe zit het met een ongeluk dat tijdens een bedrijfsuitje gebeurt?

Een bedrijfsuitje is geen werk, dus als er een ongeval plaatsvindt, is er ook géén sprake van een arbeidsongeval.
 

Hier moet je aan denken bij de afhandeling van een arbeidsongeval:

 

  • Meldingsplicht
Gebeurt er een ongeluk waarvoor iemand in het ziekenhuis moet worden opgenomen? Dan is er sprake van een meldingsplichtig arbeidsongeval. Dit geldt ook als er sprake is van blijvend letsel en uiteraard als er iemand overlijdt.
 
  • Melden
De snelste manier om een arbeidsongeval te melden is telefonisch via 0800-5151. Het kan ook online op de website van de Arbeidsinspectie. Je ontvangt dan per e-mail een bevestiging van de melding.
 
  • Meld zo snel mogelijk
Er staat nergens beschreven hoeveel tijd je hebt voor het melden van een arbeidsongeval, maar doe het zo snel mogelijk. Uiteraard handel je eerst alles af wat met het ongeluk te maken heeft. Als je een ongeval niet meldt, riskeer je een boete van maximaal 50.000 euro.
 
  • Gevolgen van de melding
Als uit onderzoek dat naar aanleiding van het ongeval wordt uitgevoerd, blijkt dat je als werkgever nalatig bent geweest met het treffen van veiligheidsmaatregelen, kan dat nogal wat gevolgen hebben: aansprakelijkheidsstelling, boetes en zelfs de sluiting van je bedrijf.
 
  • Registratieplicht
Houd bij welke ongevallen gemeld zijn. Ook ongevallen die hebben geleid tot meer dan drie dagen ziekteverzuim. Registreer aard en datum van het ongeluk en stel deze informatie beschikbaar aan je personeel, bijvoorbeeld via de OR.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

"We hebben veel te weinig aandacht voor ziektepreventie"

Arjen Grave over het belang van gezondheidschecks
Arjen Grave is directeur van Keurdokter, een bedrijf dat gezondheidskeuringen uitvoert. Niet alleen de verplichte checks voor vrachtwagen- bus- en taxichauffeurs, maar ook vrijwillige keuringen voor wie wil weten hoe het er voorstaat. "Heel veel Nederlanders hebben diabetes terwijl ze dat niet weten. Dat wordt echt een probleem van de toekomst."
we-hebben-veel-weinig-aandacht-voor-ziektepreventie-17513134801.png

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten