Thuiswerken? Zo blijf je productief

Zes tips om ook vanuit huis bergen werk te verzetten

02 april 2020 11 november 2020

Bij zzp'ers en freelancers was het al gewoon, nu door corona ook voor werknemers: vanuit huis werken. De grens tussen werk en privé vervaagt al snel, als je niet uitkijkt. Zes tips die je helpen op het werk te focussen en productief te blijven.

Het beste voor je mensen, ontwikkel je bedrijf

Wie voor corona nooit vanuit huis werkte, zal misschien even moeten omschakelen. Je kunt ineens op een andere tijd en plek werken en zelf bepalen wat je wanneer gaat doen. Bij thuiswerken draait het tenslotte om het resultaat en niet om aanwezigheid. Dat vraagt om discipline en planning en het (kunnen) scheiden van werk- en privézaken. Niet voor iedereen even makkelijk. Met deze tips maak je een goed begin en schep je je eigen randvoorwaarden voor een productieve(re) werkomgeving aan huis. Heb je personeel in dienst? Deel deze tips vooral met je werknemers!

Tip 1: Maak je eigen werkplek

Richt een plek ergens in huis in als jouw vaste werkplek. Zo loop je tijdens het werken niet de kans om te worden afgeleid door andere klussen die nog op je te liggen wachten. Geef al je spullen, papieren en andere zaken die je voor je werk nodig hebt, er een eigen plek en laat deze ook daar. Helemaal handig is een werkplek die je kunt afsluiten. Omdat je na een dag werken de deur dichttrekt, blijft werk ook echt werk.

Tip 2: Plan werktaken in

Het geeft focus en structuur aan je werkdag en -week als je bepaalde taken inplant. Dat voorkomt dat je wordt afgeleid door taken die thuis op je wachten. Gebruik een agenda-systeem en zet werkzaamheden er systematisch in. Wat doe je wanneer en hoeveel uur neemt dat in beslag? Er zijn een heleboel online tools zoals Google Calender, Remember the Milk of Todoist die hierbij kunnen helpen. Zet videocalls in voor een eventuele dag- en weekstart met je team. Op deze manier houd je elkaar op de hoogte van je werkzaamheden en waar je hulp bij nodig hebt. 

Tip 3: Stel prioriteiten

Denk goed na over wat je die dag echt moet doen en begin met de belangrijkste of moeilijkste klussen. Moet je bijvoorbeeld een acquisitiegesprek voeren waar je eigenlijk geen zin in hebt? Doe het gelijk, zodat het uit je hoofd en van je takenlijst is. 

Tip 4: Opstarten volgens een vast ritme

Last van opstartproblemen 's ochtends? Hanteer elke (werk)dag hetzelfde ritme. Bijvoorbeeld op een vaste tijd opstaan, je aankleden alsof je naar kantoor gaat en ontbijt maken en koffie zetten. Pak vervolgens het lijstje met prioriteiten erbij (dat je de dag ervoor of die ochtend maakt), zodat je weet wat je die dag moet en gaat doen. 

Tip 5: Zorg voor een ergonomische werkplek

Het ligt voor de hand, maar een goede werkplek voorkomt niet alleen problemen, maar zorgt ook voor een betere werkhouding. Sta regelmatig even op, houd vaker een paar korte pauzes in plaats van een lange onderbreking en voorkom dat je de hele dag achter het beeldscherm zit. Als ondernemer heb je volgens de Arbowet trouwens de plicht om te zorgen voor een goede werkplek voor je medewerkers, ook als deze thuis werkt.

Tip 6: Zo voorkom je afleiding en krijgen stoorzenders geen kans

Er zijn in huis een heleboel zaken die kunnen afleiden, maar er zijn ook een heleboel manieren om dat te voorkomen. Bijvoorbeeld: zet het geluid van je telefoon uit om niet gestoord te worden. Of: check je mail alleen op vastgezette tijden en zet het geluid van inkomende mail uit. En: ruim je werkplek op aan het einde van de dag, zodat je de volgende ochtend fris en gelijk kunt beginnen. Ook handig: laat anderen in huis weten dat je aan het werk bent, maar vooral ook wanneer ze je wel mogen storen. Dat voorkomt dat ze tussendoor toch even aankloppen. 

Auteur

Niobe Moen