SIB voucher

Praktische hulp van de overheid bij opstarten van export

01 december 2017 08 juni 2021

In het buitenland liggen veel commerciële kansen. Een goede manier om je onderneming te laten groeien is dan ook het exporteren van je product of dienst. Maar waar en hoe begin je? Waar moet je allemaal rekening mee houden? De regeling Starters International Business kan je daarin ondersteunen.

Wat is Starters in International Business (SIB)? 

SIB is een regeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De SIB voucher regeling bestaat al geruime tijd en biedt elk jaar budget om ondernemers te helpen bij het maken van exportplannen.

Het CBS berekende in 2019 (pdf) dat de meerderheid van ondernemers de regeling gebruiken voor coachingsdoeleinden. 

De SIB voucher regeling is bedoeld voor ondernemers die geen of weinig ervaring hebben met zakendoen in buitenlandse markten, maar export wel vast willen inbedden in hun onderneming.

Hoe werkt de SIB regeling?

In de praktijk houdt de regeling in dat je een SIB voucher kunt aanvragen die tot € 2.500 waard is. Je betaalt met de SIB voucher de organisaties waar je coaching, kennis of andere praktische ondersteuning ontvangt. Dit zijn de beschikbare SIB vouchers:

 • Coachingsvoucher

 • Missievoucher

 • Kennisvoucher

 • Brexitvoucher

 • Kickstartvoucher

 • Marktentreevoucher

 • Financiële bijdrage individuele beursdeelname 

Tot 1 oktober 2021 is het budget voor coaching van € 1.250.000 beschikbaar, verdeeld over 3 kwartalen. Aan het begin van elk kwartaal kunnen aanvragen geplaatst worden tot het budget op is. Het volgende kwartaal biedt weer nieuwe gelegenheid voor aanvragen.

Voor de overige SIB vouchers is in 2021 in totaal € 1.600.000 beschikbaar.

SIB coachingsvoucher

In 2018 was de coachingsvoucher de meest aangevraagde SIB voucher, meer dan 50% van het budget werd besteed aan coachingtrajecten voor internationalisering. Door middel van individuele coaching word je als ondernemer begeleid de eerste stappen te zetten op het gebied van zakendoen in het buitenland. In 3 tot 5 gesprekken over een periode van 4 maanden werk je aan een concreet actieplan, waarbij je onderzoekt doet naar kansen in de markt, welke landen interessant zijn en wat nodig is om succesvol te worden. 

De voorwaarden voor een succesvolle aanvraag van de SIB coachingsvoucher zijn:

 • Je bent mkb-ondernemer

 • Vorig jaar mag niet meer dan 25% van je omzet al naar het buitenland gaan

 • Je hebt niet eerder een coachingsvoucher ontvangen

SIB missievoucher

Als je mee wilt doen met een handelsmissie of een buitenlandse vakbeurs, dan kan de SIB missievoucher een deel van de kosten vergoeden. Deze SIB voucher is maximaal € 1.500 waard voor handelsmissies: het vergoedt 50% van de deelnameprijs die je betaalt aan de organisator. De missievoucher is maximaal € 2.500 waard bij deelname aan een collectieve beursinzending, waar je samen met andere Nederlandse ondernemers meedoet aan een buitenlandse vakbeurs. 

De voorwaarden voor de SIB missievoucher zijn:

 • Je bent mkb-ondernemer

 • Je kunt 1 voucher per jaar aanvragen. Voor jaarlijkse terugkerende beurzen of handelsmissies mag je maximaal 2 keer de voucher inzetten. 

SIB kennisvoucher

Juridisch en fiscaal advies, marktonderzoek of trainingen op het gebied van internationaal ondernemen: dat is deels te vergoeden met de SIB kennisvoucher. Deze SIB voucher vergoedt 50% van de kosten tot maximaal € 2.500. Je mag de adviseur of opleider zelf kiezen. 

De voorwaarden voor de SIB kennisvoucher zijn:

 • Je bent mkb-ondernemer

 • Je kunt 1 kennisvoucher per 2 jaar aanvragen

 • De externe deskundige moet aan bepaalde voorwaarden voldoen

Hoe vraag je een RVO SIB voucher aan?

Alle aanvragen voor een SIB voucher worden behandeld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die behandelt de aanvragen of volgorde van binnenkomst. Het duurt maximaal 13 weken voordat je de toekenning ontvangt. De SIB voucher is dan 6 maanden geldig.

De overheid heeft overigens diverse fondsen beschikbaar om ondernemers te helpen bij een bedrijf starten in het buitenland. Deze fondsen zijn gericht op het gebied van kennis, coaching of marketing, zoals:

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.