Mobiel betalen heeft de toekomst

Vraag is: met welke technologie?

12 juni 2017

In de komende maanden zullen drie grote banken (ABN Amro, ING en Rabobanak) contactloos betalen gaan 'uitrollen': contactloos betalen met bankpas of smartphone. Een proef met deze vorm van betalen in Leiden vorig jaar september was een succes.

Whitepaper IT op orde: Hardware

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

De vraag is nu: “Hoe zorg je ervoor dat het op zoveel mogelijk verkooppunten beschikbaar is?,” weet Douwe Lycklama, onafhankelijk expert op het gebeid van betalingsverkeer. 

"Er wordt al jaren geprobeerd om de pinpas te vervangen door de mobiele telefoon, maar tot nu toe zijn al die pogingen op niks uitgelopen. Nu in de komende maanden de drie grote banken contactloos betalen gaan introduceren, is volgens Lycklama een belangrijke vraag: “Hoe zorg je dat deze nieuwe betaalmethode op zoveel mogelijk verkooppunten wordt geaccepteerd?”

Daarnaast wijst Lycklama op het feit dat ondernemers hun betaalterminals geschikt moeten maken voor contactloos betalen. “Ervaart de ondernemer genoeg voordeel?”

De proef in Leiden wees uit dat consumenten het snel en makkelijk vinden. Contactloos betalen is bedoeld voor betalingen tot 25 euro. Voor het afrekenen van grotere bedragen is een pincode nodig en zal de bankpas weer gebruikt moeten worden.

Mobiel pinnen   

Banken zijn al enige tijd niet meer de enigen die mobiele betaalautomaten uitgeven. Sinds ruim een jaar biedt een groeiend aantal kleinere partijen mobiel pinnen aan. 

Die systemen zijn voor kleine ondernemers vaak aanmerkelijk voordeliger dan de oplossingen die grote banken bieden. Het enige wat je als ondernemer ervoor nodig hebt, is een mobiele kaartlezer en een Android of iOS-tablet of smartphone voor de backoffice.

Technologie

Op de achtergrond woedt ook nog een technologische concurrentiestrijd: de Rabobank introduceert namelijk een ander systeem dan ING en ABN Amro. De laatste twee hebben de technologie voor contactloos betalen verwerkt in hun bankpassen.

De Rabobank zet in op de mobiele telefoon en biedt daarvoor twee diensten aan: MyOrder Cashless Betalen en de Rabo Wallet. Laatstgenoemde betaalmethode is alleen bestemd voor Raboklanten.

En omdat Apple's iPhone niet over de door de banken gebruikte technologie beschikt voor contactloos betalen (NFC = Near Field Communication), biedt deze bank klanten met zo'n telefoon een aparte app aan in de vorm van Rabo Wallet. Die app kan trouwens ook door niet-klanten van de Rabo worden gebruikt.

Apple en Google.....

Overigens overweegt Apple – evenals Google – een eigen betaalmethode voor kleine betalingen op de markt te brengen. Met weer een andere technologie.....(iBeacons).

Dat duurt echter nog wel even: 2014 moet aantonen of de banken goed gegokt hebben of dat de kleinere spelers met hun mobiele kaartlezers slimmer zijn geweest.

Mobiel betalen mag dan de toekomst hebben, maar het is nog lang geen uitgemaakte zaak welke technologie daarbij gebruikt zal worden. 

In de praktijk

Webshops kunnen ook niet wachten tot mobiel betalen eindelijk zijn intrede doet. Stenen winkeliers zien dagelijks mensen met de smartphone zich orienteren in hun winkel en het liefste zouden zij deze mensen direct via de telefoon over laten gaan tot een transactie. Zo ook vandenheuvelverlichting.nl een speciaal zaak in hanglampen met winkels door geheel nederland.

Rick Hunnersen van telecomadvies.nl onderstreept dit consumentengedrag. "Mobiele operators zien in de weekenden in gebieden van woonmalls extreme pieken in data verkeer dat te wijten is aan showrooming". Showrooming is de term die gebruikt wordt voor mensen die in een stenen winkel offline en online prijs vergelijkingen doen.

Auteur

Flip Schultz