Hoe achterhaal je of je een nepfactuur hebt ontvangen?

Column Bella Arzt | JouwOnderneming

19 april 2017

Moeten wij ondernemers steeds wantrouwiger worden en nog beter onze kosten- en inkoopfacturen controleren voordat we die betalen? Ja, dat is wel verstandig. En soms leidt dit gezonde wantrouwen ook wel eens tot een ‘onbezonnen’ actie. Wat overkwam ons?

Pas op voor valse MKB-facturen

Contractmanagement

Onlangs ontvingen wij een factuur van een instantie waar wij een dienst afnemen. Zoals altijd verwerkten we de factuur in ons systeem en agendeerden hem om te betalen. Daarbij ontdekten we dat de instantie van bank was veranderd (stond trouwens ook op de factuur). Dat vonden we vreemd. Waarom waren ze overgestapt naar de Royal Bank of Scotland? Een reden voor ons om de factuur eens goed te bekijken en om in de boekhouding facturen van verleden jaar op te sporen. 

Alarmbellen

We ontdekten nog meer verschillen: ander telefoonnummer, enkel geadresseerd aan bedrijf, terwijl normaal t.a.v. en persoonsnaam vermeld staan, acceptgiro ontbrak, dun papier.  We wisten dat de instantie per 1 januari was samengegaan met een andere partij. Maar het logo van de nieuwe partij stond er niet bij. Een afwijkende factuur met het ‘oude’ logo, dat verwacht je niet. Bij ons gingen de alarmbellen rinkelen. Is dit een nepfactuur?

Fraudemeldpunt

Meteen stuurden we een pdf van de factuur naar het Fraudemeldpunt van het Steunpunt Acquisitiefraude. Om te voorkomen dat anderen al zouden betalen, zetten we ook een bericht op twitter, facebook en LinkedIn en informeerden we onze branchegenoten van de BROC. We konden namelijk. geen informatie op de site vinden. Deze actie was misschien wat prematuur. Op onze Facebookpagina reageerde de betreffende instantie dat het geen nepfactuur was en dat we op hun website hadden kunnen verifiëren of de gegevens klopten.  

Twijfel jij aan de echtheid van een factuur, ga dan meteen naar de site van Fraudemeldpunt en meld daar de ontvangst van de factuur. Wacht even met betalen tot Fraudemeldpunt je bericht stuurt.  

Onze facturen

Wat leert dit ons als we zelf facturen versturen? Zorg ervoor dat een factuur geen vraagtekens oproept. Breng de klant op de hoogte van veranderingen in de factuur. Dit voorkomt wantrouwen en te late betaling.

Auteur

Bella Arzt