Betaal je innovatie in 5 stappen

Hoe ga ik mijn innovatie betalen?

22 september 2016

Als je eenmaal besloten hebt om te innoveren, zul je je vernieuwing moeten bekostigen. Een paar tips om te zorgen dat je niet onverwacht financieel in de knel komt.

Whitepaper: Plannen maken voor innovatie

Je ziet een kans voor innovatie, je hebt een gedegen strategie opgesteld en je hebt gecheckt of je idee voldoet aan de basisvoorwaarden. Voordat je echt van start kunt, moet je je financiën rond hebben.

Stap 1: Inventariseer waar je allemaal geld voor nodig hebt

Voordat je definitief beslist om te innoveren, maak je een inventaris van de benodigde tijd, middelen en mensen. Al deze zaken kosten geld. De innovatie brengt pas geld op, als hij is gerealiseerd. Je zult dus moeten investeren. Ga na welke grondstoffen en hulpmiddelen je nodig hebt. Wat heb je al in huis? Wat moet je kopen? Zijn er ook dingen die je kunt huren of lenen van andere bedrijven? Denk ook na over de mensen die je nodig hebt. Als je huidige werknemers werken aan je innovatie, hebben ze minder tijd voor hun huidige taken. Misschien moet je nieuwe mensen aannemen of tijdelijke krachten inhuren.

Stap 2: Maak een financieringsplan

Je eigen spaarpot is niet altijd genoeg om je innovatie te bekostigen. Meestal zul je naar de bank moeten voor een lening. Je kunt ook aanspraak maken op financiële regelingen of subsidies voor innovatie. Om zo’n lening of subsidie aan te vragen heb je een financieringsplan nodig. De belangrijkste vragen die je beantwoordt in je financieringsplan zijn:

  • Waarvoor heb ik geld nodig? Gebruik hiervoor je investarisatie van stap 1.

  • Hoeveel geld heb ik nodig?

  • Hoe lang heb ik het geld nodig?

Je weet al welke middelen je nodig hebt, nu moet je de exacte kosten berekenen. Denk aan: inkoop, huisvesting, promotie, vervoer, administratie, verzekeringen en eventueel extra personeel. Ga niet zomaar uit van de meest goedkope oplossingen, maar check vooraf of de de voordeligste leverancier ook voldoet aan jouw standaard voor kwaliteit. Zo'n misser in het financieringsplan overkwam Geoffrey Groenings. Samen met studiegenoten ontwikkelde hij het idee voor een datingapp. Ze deden marktonderzoek, spraken met de concurrentie, stelden een ondernemingsplan op en schreven zich in bij de Kamer van Koophandel. "We hadden de financiering helemaal rond", vertelt Groenings. "We lieten de app ontwikkelen in China: dat leek lekker goedkoop. Maar later bleek dat de communicatie met de app-bouwer heel slecht verliep. Hij begreep totaal niet wat wij wilden en dat kostte veel tijd, geld en moeite. Uiteindelijk hebben we ons product niet op de markt kunnen brengen, omdat het geld op was."

Stap 3: Financiële regelingen voor innovatie

Als je alles op een rij hebt, is het goed om te kijken of je aanspraak maakt op financiële regelingen voor innovatie. Bekijk een overzicht van regelingen die momenteel beschikbaar zijn voor het mkb op het gebied van innovatie. Hiernaast zijn er nog talloze regionale of branchegerichte regelingen en subsidies. Hulp van een expert op het gebied van subsidies en regelingen is aan te raden. TNO biedt bijvoorbeeld ondersteuning als het gaat om bijvoorbeeld het aanvragen van kennisvouchers of andere regelingen.

Stap 4: Naar de bank

Als de regelingen en subsidies niet voldoende zijn om je innovatie te bekostigen, kun je een kredietaanvraag doen bij je bank. Vertrouwen wekken is hierbij het allerbelangrijkst. Kom met een goed onderbouwd financieringsplan en presenteer het goed. Een financier ziet graag ondernemers die kennis en vertrouwen uitstralen. Een tip is ook om de bank uit te nodigen voor een gesprek op jouw bedrijf, zodat je kunt laten zien waar je mee bezig bent. Lees meer over financiering aanvragen in het whitepaper Hoe kom ik aan geld?

Stap 5: Alternatieve financiering

Als je geen krediet krijgt van de bank, zijn er nog andere manieren om aan geld te komen. Zo gebruikte startup Kidswatcher crowdfunding om een slim kinderhorloge te ontwikkelen. Tientallen ouders die enthousiast zijn over het idee legden samen genoeg geld in om een prototype te ontwikkelen. Een andere mogelijkheid is durfkapitaal. Ondernemer Patrick Savalle van Mobbr kreeg bijvoorbeeld geen krediet van de bank. De bank mocht dan niet overtuigd zijn van zijn idee, een succesvolle ondernemer was wel enthousiast. Hij investeerde geld in Mobbr, waardoor Savalle het product kan ontwikkelen. De investeerder profiteert als de software een succes wordt.

Auteur

Claartje Vogel