In welke landen vraag ik octrooi aan?

Tips voor het bepalen van je keuze

15 april 2014

Naast Nederlandse octrooien kun je je uitvinding ook Europees en zelfs wereldwijd beschermen. Omdat het aanvragen van buitenlandse octrooien veel tijd en geld kost moet je goed bedenken voor welke landen het wel en niet zinvol is. Een aantal tips die je kunnen helpen met beslissen vind je in dit artikel.

Europees en wereldwijd octrooi

Als je je uitvinding in meerdere landen wilt verkopen doe je er goed aan om in deze landen apart een octrooi aan te vragen. Om tijd te besparen zijn er overkoepelende octrooien beschikbaar waarmee je in één klap je uitvinding in een groot aantal landen beschermd. Informatie over het aanvragen van een Europees octrooi kun je hier vinden. Voor informatie over het wereldwijde octrooi klik hier. Het aanvragen van overkoepelende octrooien kan veel geld kosten. Daarom doe je er verstandig aan een keuze te maken.

Maak een keuze

Een octrooi is een investering, die geld moet opleveren. Geen enkel octrooi wordt aangevraagd in alle landen van de wereld. Je moet bij een octrooiaanvraag op zoek gaan naar de rendabele landen.

Nationaal

Gaat het om een kunststof raamprofiel dat alleen geschikt is voor de Nederlandse bouwmethodes, dan heeft het geen zin om dit ook in het buitenland te octrooieren. Dan is een Nederlands octrooi het meest geschikt.

Internationaal

Gaat het bijvoorbeeld om een verpakking, die in vele landen gebruikt kan worden, dan is een internationaal octrooi het meest geschikt. Maar ook dan is een octrooi in alle landen van de wereld niet zinvol. Bij een wijnverpakking zoek je de wijnlanden en bij een bloemenverpakking zoek je de bloemenlanden. De mogelijk rendabele landen zijn niet alleen de landen waar je zelf op dit moment actief bent, maar ook de landen waar je via derden of via licentieverlening in de komende jaren geld kan verdienen. Het octrooi biedt misschien een mooie kans om in bepaalde landen met een samenwerkingspartner een voet aan de grond te krijgen.

Criterium

Het criterium in de landenkeuze is de te behalen extra winst door ook in dat land bescherming te hebben. De extra winst is het verschil tussen de winst met octrooi en de winst zonder octrooi.

Vragenlijst

Een handvat bij de landenkeuze is het volgende vragenlijstje.

  • In welke landen is met het octrooi nu of in de komende 5-10 jaar extra winst te behalen door jezelf of door een ander?

  • In welke landen zitten concurrenten, verdienen ze hun geld en vragen zij octrooi aan?

  • In welke landen moet ik octrooi aanvragen, opdat het voor concurrenten niet meer interessant is om te investeren in namaak?

  • In welke landen zitten mijn klanten en waar zitten de klanten van mijn klanten?

  • In welke landen is de kans op namaak groot? In welke landen zijn er kansen op het winnen van een juridische procedure?

  • Is een octrooi wel noodzakelijk of is het product voldoende te beschermen met het goedkopere modelrecht, merkenrecht of auteursrecht of door het geheim te houden?

Kortom:

Zoek een beperkt aantal landen uit in de belangrijkste markten, waar je denkt het octrooi winstgevend te kunnen (laten) exploiteren en waar juridisch een vuist is te maken tegen inbreukplegers. Bedenk tevens wanneer het voor concurrenten niet meer winstgevend is om in een dergelijk product te investeren.