Wat is merkenrecht en merkregistratie?

En wat zijn de voordelen?

25 oktober 2017

Je onderneming en je producten of diensten hebben een naam, een logo of een combinatie van beide. Dat zijn je merken. Ze wijzen consumenten naar jouw producten en diensten, staan symbool voor je bedrijf en vertegenwoordigen een economische waarde. Daarom is het verstandig je merken te beschermen. Wat de voordelen hiervan zijn, lees je in dit artikel.

Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Als je een product onder een bepaald merk op de markt hebt gebracht, wil je natuurlijk niet dat een ander onder dezelfde merknaam een soortgelijk product gaat verkopen. Iemand anders profiteert dan immers van de merkbekendheid die jij met veel inspanning, tijd en geld hebt opgebouwd. Om je merk veilig te stellen en te kunnen voorkomen dat anderen het gebruiken, is het verstandig je merk te registreren. In de Benelux moet je daarvoor bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) zijn.

Alleen met een registratie bij het BBIE kun je optreden tegen het gebruik van je merk door anderen. 

Voorkom kopieën

Een sterk merk vertegenwoordigt een grote waarde op de markt. Iedereen kent McDonald’s, Sony of Mercedes-Benz. Ook zijn er merken die juist in een regio of stad heel bekend zijn. Uit marktonderzoek is bekend dat een merknaam op zich soms mensen al tot kopen aanzet. Andere bedrijven kunnen dus profiteren van jouw merknaam door deze te kopiëren en hun producten te verkopen onder jouw naam. Als je een merkregistratie hebt, kun je hiertegen optreden.

Voorkom verwarring

Door een gelijkende naam, of door het gebruik van dezelfde kleurencombinaties en lettertypen kunnen klanten andere producten aanzien voor jouw merk. Daarnaast kun je ook nadeel ondervinden van een producent die andere producten en diensten verkoopt, waarvan het merk op het jouwe lijkt. Stel dat je een bekend merk hebt waaronder je luxe bonbons verkoopt en iemand anders brengt een soortgelijk merk voor kattenvoer op de markt. Dat kan een negatieve klank aan je merk meegeven. Als je een merkregistratie hebt, kunt je in zo’n situatie onder bepaalde omstandigheden bezwaar maken.

Merkenrecht

Merkrecht is verhandelbaar. Met andere woorden, je kunt het verkopen. Ook kun je anderen toestemming geven om (tegen vergoeding) gebruik te maken van het merk. Dit heet een licentie.

Merken en exporteren

Als je je producten en diensten buiten de Benelux gaat verkopen, is het aan te raden je merk ook daar te beschermen. Je kunt ervoor kiezen je merk alleen binnen de Europese Unie te beschermen of in meer dan 75 landen die daartoe een internationale overeenkomst hebben gesloten.

Binnen de EU

Een Europese merkregistratie geeft je merk bescherming in alle 28 landen van de Europese Unie en is een relatief goedkope manier om bescherming te verkrijgen voor de gehele Europese Unie. Als je een registratie wilt voor alle landen binnen de Europese Unie tegelijk, registreer je je merk bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie(EUIPO).

Wereldwijd

Als je een registratie wilt voor een aantal landen binnen de Europese Unie, of voor landen erbuiten, registreer je je merk bij de Wereld Organisatie voor de Intellectuele Eigendom te Genève (WIPO) Een inschrijving bij het WIPO verloopt via het BBIE.

Lees meer over wat wel en niet tot een merk gerekend wordt, kun je hier lezen. Meer over hoe je je merk kunt registreren.