Hoe bescherm ik mijn merk?

Waar moet een merk aan voldoen voor ik het kan registreren?

16 januari 2014

Je doet er verstandig aan om de merken van je onderneming, diensten of producten te registeren. Niet alle namen of logo’s kunnen echter tot een merk gerekend worden. Controleer dus goed of de namen die je gebruikt wel een merk zijn. In dit artikel vind je enkele richtlijnen waarmee je dit kunt bepalen.

Definitie

Heel algemeen is een merk: een teken waarmee je je producten of diensten onderscheidt van die van je concurrenten. Daar vallen ook cijfercombinaties onder als 4711 of afkortingen als IBM. In theorie kan zelfs een klank een merk zijn, denk bijvoorbeeld aan een bekende reclamejingle. Ook een kleur kan een merk zijn, zoals het blauw van de gasflessen voor op de camping.

Handelsnaam

Als je een merk registreert, dan registreer je bijvoorbeeld de namen die je gebruikt om je producten of diensten op de markt te brengen. In een klein bedrijf is de naam van een product of dienst vaak gelijk aan de handelsnaam van het bedrijf. Dat is de naam waaronder het bedrijf bekend staat bij de Kamer van Koophandel. Maar in een groter bedrijf zijn er gewoonlijk verschillende producten en diensten, elk met een eigen naam.

Logo

Je merk kan ook iets anders zijn dan de naam voor je product of dienst. Het kan het logo zijn waarmee je je product of dienst onderscheidt van die van de concurrent. De roodgele schelp van Shell is een bekend voorbeeld. Of de vorm of verpakking van uw product, zoals het Coca-Cola flesje.

Wat is geen merk?

Een merknaam moet je producten en diensten van die van een concurrent kunnen onderscheiden. Dat kan niet als de merknaam heel algemeen is, zoals bijvoorbeeld “bikersworld” als naam voor een groothandel in motoren. Het achtervoegsel “world” wordt tegenwoordig veel gebruikt in samenstellingen waarin het eerste deel van het woord een product aangeeft. Het achtervoegsel “-world” wordt in dit soort samenstellingen dan ook gezien als een in de handelsbranche gangbare afkorting voor een grote winkel. Het BBIE moet zo’n merk dan weigeren.

Misleidend

Merken die misleidend zijn, moet het BBIE ook weigeren. Je kunt als merk voor het product ‘thee’ niet een afbeelding registreren waar duidelijk koffie op staat. Merken die bestaan uit nationale symbolen zoals vlaggen moet het BBIE ook weigeren. De meest voorkomende reden om een merk op deze grond te weigeren is dat het merk gebruik maakt van de vlag van de Europese Unie of van onderdelen daarvan, zoals de gele sterren.