Wees inbrekers een stap voor

Preventieve maatregelen tegen inbraak

14 november 2014

In Utrecht alleen al is de afgelopen drie maanden bijna 500 keer ingebroken. Oplettend zijn is belangrijk, maar niet altijd genoeg. Hoe kun je je onderneming beschermen tegen inbrekers?

In dit artikel

Inbrekers kunnen op verschillende simpele manieren inbreken in een gebouw, zoals een raam inslaan of het sleutelgat forceren. Op die manier komen zij snel bij je waardevolle spullen, zoals laptops, tablets en andere apparatuur in je kantoor. Gelukkig zijn er ook simpele manieren om dit soort inbraken tegen te gaan.

Werkplek

Natuurlijk zou een uitgebreid beveiligingssysteem met camera’s goed werken tegen inbraken, maar dat is niet voor iedereen betaalbaar. Of je nu vanuit huis werkt of op kantoor maakt niet uit, want deze maatregelen gelden voor elke werkplek.

  • Zorg voor goede verlichting om het gebouw, dat maakt inbrekers een stuk makkelijker te zien en het schrikt ze af.

  • Check of er geen middelen rondom het gebouw staan die inbrekers als opstapje kunnen gebruiken om binnen te komen. Denk bijvoorbeeld aan een container of schuurtje.

  • Sluit elke dag goed af (ramen en deuren) en zorg dat er geen waardevolle spullen binnen blijven liggen.

  • Haal altijd de sleutel uit het slot, ook als je binnen bent. Als je de sleutel laat zitten, maak je het voor inbrekers namelijk een stuk makkelijker om binnen te komen.

  • Gebruik goedgekeurde sloten en gebruik deze voor alle deuren en ramen. Deze sloten zijn namelijk een stuk minder makkelijk te forceren dan reguliere sloten.

Auto

Als ondernemer ben je waarschijnlijk ook regelmatig op pad met de auto. Ook de auto kun je met simpele methoden beter beschermen tegen inbraken:

  • Laat nooit waardevolle spullen (in het zicht) in de auto liggen. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, tablet of laptop. Ga je naar een zakenafspraak? Vaak heb je dan een van deze apparaten wel bij je. Ook als je de auto maar even verlaat, kun je het beste alles meenemen.

  • Doe de auto altijd op slot. Ook al ben je maar eventjes weg of staat hij op je eigen parkeerplaats voor de zaak. De verzekering dekt namelijk niets als je bestolen wordt terwijl je auto niet op slot was.

  • Verwijder ook de zuignap van je navigatie als je auto uitstapt. Dieven zullen anders denken dat je nog een navigatie-apparaat in de auto hebt liggen.

  • Als je echt een keer snel weg moet en je laat je spullen even liggen, schakel de WiFi en Bluetooth-functie van je apparaten (bijvoorbeeld GPS en smartphone) dan uit. Zorg uiteraard wel dat de spullen uit het zicht zijn. Op deze manier kunnen potentiële dieven je WiFi-signaal niet oppikken en alsnog zien dat je waardevolle spullen in de auto hebt liggen.

Ten slotte een tip die geldt waar je ook bent: stel op al je apparaten een code in. Op je navigatie moet je die functie waarschijnlijk even opzoeken, want die staat niet standaard ingesteld. Als er dan toch iets gestolen wordt, kunnen de dieven er zonder code in ieder geval niks meer mee doen.

Auteur

Romy Donk